Jste zde

Domů » Příroda

Živočichové na ostrovech, 2. část

Seychelská želva
Autor: Corrafig

Krab "duch" (ocypode ceratophthalmus) je rozšířen na obrovském území - od pobřeží východní Afriky až po Havaj. V souostroví Seychely se vyskytuje mimo jiné na ostrovech Mahé, Praslin i Bird Island. Jeho krunýř je až 38 mm široký a 37 mm dlouhý.

Jeho domovem jsou písečné pláže, obvykle se zdržuje těsně u moře. Po každém přílivu i odlivu si na klidné pláži vyhrabe novou díru. Velice nápadné jsou jeho oči. Zbarvení tohoto kraba se pohybuje od světle šedé po světle šedohnědou barvu. Krab duch se živí uhynulými těly jiných zvířat (například mrtvými mořskými ptáky), ale i těly mrtvých krabů.

Kromě krabů, kteří žijí v moři, se na Seychelách vyskytují i suchozemští krabi. Žijí na bahnitých březích řek a v mangrovách. Mnoho suchozemských krabů má zářivě červenou barvu, jako např. druh neosarmatium meinerti. Jeho jídelníček je z 90% tvořen rostlinami - například mangrovovými listy. Žere však i malé živočichy.

Plazi

Na seychelských ostrovech můžete potkat třeba želvu paprsčitou (astrochelys radiata), která má asi 40 cm dlouhý krunýř. Normálně žije pouze na Madagaskaru a patří k ohroženým druhům. Není ale známo, jak se tento endemický druh mohl dostat na Seychely. Můžete ji klidně pozorovat zblízka, protože není plachá. Sameček váží maximálně 20 kg, samička váží kolem 15 kg.

Kromě mořských ptáků je hlavním lákadlem na ostrově Bird Island želva obrovská (dipsochelys dussumieri) Esmeralda. Kdysi byla dovezena z ostrova Aldabra, kde tento endemit žije. Esmeralda je největší jedinec svého druhu, dokonce je zapsaná v Guinessově knize rekordů.

Nenechte se uvést v omyl ženským jménem: jedná se o samce. Téměř na všech ostrovech chovají místní obyvatelé želvy obrovské jako domácí zvířata. Téměř všechny tyto želvy však patří k jinému druhu než Esmeralda.

Gekoni jsou krásní, jasně zelení ještěři. Bohužel je většina těchto zvířat mimořádně plachá, proto je velmi obtížné je vyfotografovat. Na jednotlivých ostrovech žijí různé poddruhy.

Gekon gehyra (gehyra mutilata) je aktivní v noci. Jeho zbarvení sice není tak působivé jako u jiných druhů, ale zato má jiné přednosti. Čile a mrštně se vrhá za vším, co vypadá jako hmyz a dost rychle neuteče. Každý, kdo nesnáší komáry, tedy musí tohoto gekona milovat.

Místní obyvatelé je ve svých domovech velmi vítají, neboť kromě komárů likviduje gehyra i jiný hmyz - například malé můry. Kdo rád jí čokoládu, neměl by ji nechat ležet jen tak někde rozbalenou. Gekon gehyra totiž zbožňuje sladké. Pustí se do něho a žere tak dlouho, dokud nedostane průjem.

K dalším zástupcům seychelských plazů patří scinkové (mabuya seychellensis), měří kolem 20 cm. Jejich tělíčko se bronzově leskne. Pokud se k nim pomalu přiblížíte, nebývají plaší a neutečou. Žijí ve škvírách ve zdi, v lesních půdách a v houštinách.

Obojživelníci

K obyvatelům ostrovů patří rosnička seychelská, která je aktivní v noci. Bohužel je velmi obtížné tuto endemickou žábu najít, je k tomu zapotřebí notná dávka štěstí. Žijí zde například druhy megalixalus seychellensis (druh žáby, který žije na stromech) nebo leptopelis vermiculatus (rákosnička žilkovaná).

Seychelská ještěrka

Místo

Bird Island 3° 43' 0.8616" S, 55° 12' 17.6436" E
Location