Jste zde

Domů

Victoria - nejmenší hlavní město světa

Seychelly - město Victoria
Autor: arwcheek

Victoria je nejmenší hlavní město na světě a zároveň jediné město na Seychelách. Hranice mezi centrem a předměstími splývají. Město se skládá ze 6 čtvrtí: Bel Air, English River, Mont Fleuri, Mont Buxton, Plaisance, St. Louis a žije zde 24 000 lidí - to je třetina všech Seychelanů. Samozřejmě je sídlem vlády, veškerých úřadů a centrum veřejného života. Ten se odehrává hlavně během pracovních dnů. V neděli je městečko tiché a opuštěné.

Bel Air je předměstím, z kterého se vám otevírá nádherný pohled na město a přístav. Odsud je to po silnici jen pár kilometrů do Sans Souci, kde lesy houstnou a domky jsou skromnější. Roku 1956 našel ve vile kousek od silnice své útočiště kyperský arcibiskup Makarios, který musel středomořský ostrov z politických důvodů opustit.

Místní botanická zahrada byla založena již v r. 1771. a patří k nejstarším zahradám na světě. Ze všech rostlin, které na Seychelách rostou, zde najdeme alespoň jeden exemplář. Když vejdeme, uvidíme vlevo a vpravo palmy coco de mer. Horní část parku je ponechána v původním stavu. Najdeme v ní i malou restauraci. Kromě botanické zahrady určitě navštivte Bel Air Orchid Garden, v níž uvidíte 150 druhů orchideí z celého světa. U vchodu dostanete průvodce.

Katedrála Neposkvrněného početí byla vysvěcena v r. 1874. V neděli zde probíhají křtiny manželských dětí a v pátek se křtí děti nemanželské. Protože většina dětí se rodí mimo manželství, mají kněží v pátek plné ruce práce. Zvony odbíjejí čas dvakrát: jednou přesně v danou hodinu a podruhé o 2 minuty později - pro všechny opozdilce a snílky. V domě vedle katedrály žijí kapucíni.

Na křižovatce silnic Independence Avenue a 5th Avenue stojí moderní plastika - symbol Afriky, Asie a Evropy, odkud pochází většina Seychelanů. Za zmínku stojí také Znom lib na 5th Avenue - socha muže, který drží v rukou řetězy jako symbol otroctví.
Ve čtvrti Bel Air také najdete hřbitov. Nápisy na náhrobních kamenech už nelze rozluštit. Údajně zde byli pohřbíváni i piráti. Možná najdete hrob Louise Poireta, který během svého života neustále prohlašoval, že je ve skutečnosti Ludvík XVII. a tudíž král Francie. Jeho řeči však vědci díky rozkvětu genetiky vyvrátili.
Navštívit můžete i Národní muzeum. Prohlídka netrvá dlouho, ale je zajímavá.

Na Revolution Avenue stojí Grand Trianon - dům v koloniálním stylu, ve kterém kdysi přenocoval známý etnolog Henry Morton Stanley (zabýval se africkou kulturou).
Poblíž centra stojí Arul Mihu Navasakthi Vinayagar - jediný hinduistický chrám na Seychelách. Byl postaven v r. 1992. Chrám je zasvěcen bohu hojnosti Vinayagarovi. Na vstupní věži Copuram jsou zachyceni indičtí bohové.

Navštívíte-li Victorii v sobotu ráno, rozhodně si zajděte na trh, který se koná na Albert Street - poblíž Hodinové věže. Největší výběr je brzy ráno.

Victoria - Hodinová věž
Autor: arwcheek