Jste zde

Domů » Příroda

Svět zvířat, 2. část

Rybák
Autor: Chipps

Rybák je elegantní, asi 30 cm velký pták s rozpětím křídel 60 cm. Bříško a spodní stranu křídel má bílé, záda pokrývá černé peří. Mezi černým zobákem a černou hlavou, kolem očí, má rybák bílou skvrnu.

Na Bird Islandu, ale také na ostrovech Cousin, Aride a dalších se setkáte s bílým, krotkým ptákem, který se jmenuje nody bělostný. Vajíčko klade na místa, kde se strom větví a na širší listy. Nestaví hnízda, aby chránil vejce. Na vejci sedí tři dny samička, a potom ji na tři dny vystřídá sameček. Když chce vzlétnout, musí dávat dobrý pozor, aby vejce nespadlo na zem.

Za dva až tři týdny se vylíhne ptáčátko. To se silnýma nožkama přichytí k větvi, na níž zůstane dva až tři měsíce, a po tu dobu se o něj starají rodiče. Ptáčátko musí sedět na místě takřka bez pohnutí, aby se ze stromu nezřítilo.

Fregata je zřejmě nejnápadnějším ptákem na souostroví Seychely, snadno ho pozná i laik. Jedná se o blízkého příbuzného pelikánů a kormoránů. Rozpětí jeho bílých křídel činí až 2 metry. Jeho tělo, které díky dlouhému, vidlicovému ocasu vypadá ještě větší, dosahuje délky až 1 m.

Fregata je černá, ale břicho a část spodní strany křídel jsou zbarveny bíle. Samečci mají na hrdle červený váček, který dovedou nafouknout do impozantních rozměrů. Používají ho v době námluv. Fregatu občas spatříte kolem ostrovů Cousin a Cousine, které se nacházejí před západním pobřežím Praslinu.

Tento pták také pravidelně krouží kolem svahů a vrcholků hor chráněného ostrova Aride. Ještě častěji fregatu potkáte na Amirantech – hlavně na Aldabře. Na obydlených ostrovech uvidíte fregatu opravdu zřídka, neboť reaguje velmi citlivě na všechno, co ji vyruší. Pokud ji někdo v hnízdišti vyplaší, navždy opustí své obydlí.

Fregaty pak kradou cizí vejce i mláďata z hnízd, která jejich soukmenovci zrovna opustili. Neuvěřitelně agresivní fregaty útočí také na ptáky, kteří nelétají tak dokonale jako ony (například na rybáka a nodyho bělostného). Svým hákovitým zobákem uchopí v letu i rybu, která se vynoří z vody, nebo která plave těsně pod hladinou. Fregaty se neumějí potápět, neumí plavat a chůze jim taky moc nejde.

Plazi

V bažinatých oblastech na ostrově La Digue najdete jen 20 cm velkou želvu bahenní (kreolsky soupap). Navzdory veškeré ochraně želv bahenních ubylo, protože místní z nich s velkou oblibou připravují curry. Když želvy ještě nebyly tak vzácné, Seychelané je lovili, vycpávali a prodávali poté turistům jako suvenýry.

Roku 1967 byl obchod zakázán a zvíře, jemuž hrozilo vyhynutí, bylo zachráněno. Původní vlastí želv bahenních byly mělké tůňky plné chaluh na východním pobřeží Madagaskaru, odkud se přes moře dostaly na ostrovy Seychely v Indickém oceánu a na východ Afriky.

Na procházkách v seychelských lesích vás bude neustále doprovázet šelest suchého listí, v němž se ukrývají nejrůznější druhy malých ještěrek.

Sameček fregaty
Autor: Chipps

Místo

Ostrov Cousin 4° 19' 57.3204" S, 55° 39' 51.7572" E
Location