Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Stinná stránka cestovního ruchu na Seychelách

Letadlo na ostrově Bird Island, Seychely

Pohled na přírodu na seychelských ostrovech je velmi krásný, ale cestovatelé bohužel, i když si to mnohdy ani neuvědomují, zaviní krutou smrt mnoha zvířat. Na Seychelách jsou to především ptáci, kterých se tento nepříjemný osud týká.

Když sedíte v letadle a chystáte se přistát, nevnímáte, že letadlo prolítne hejny mořských ptáků, kteří krouží nad ostrovem. Je zázrak, když se žádnému z nich nic nestane. K velké škodě ptáci ale často živí nevyváznou. Při přistávání a při vzletu letadla čeká na mnoho mořských ptáků krutá smrt. Aniž by něco zlého tušili, zapletou se do vrtule, která je pak ve vzduchu rozcupuje na kousky.

Když se pozdě odpoledne projdete po přistávací plošině, uvidíte plno roztrhaných těl mrtvých mořských ptáků. Z toho je člověku opravdu smutno. Pro ptáky by bylo určitě lepší, kdyby turisté mohli na Bird Island dojet lodí, což ale bohužel není možné. Na ostrově totiž není přístav. Musel by být postaven přistávací můstek, jako je třeba na Maledivách. Snad k tomu jednou dojde.

Letadla společnosti Air Seychelles nepředstavují ovšem jediné nebezpečí pro ptáky. Jak je známo, příroda nezná slitování. Mořský pták má velmi tvrdý život. Aby přežil, musí bezpodmínečně umět létat. Když si sednete do písku a fotografujete třeba rybáky, může se stát, že k vám dokulhá pták se zraněným křídlem a opře se vám o nohu. U volně žijících ptáků není samozřejmě normální, že přijde k člověku tak blízko.

Je více než nepravděpodobné, že by se chromý pták uzdravil. Bez potravy ptáci totiž velmi rychle umírají. Stávají se tak obětmi krabů a jiných živočichů. Postiženým ptákům nemůžete jako cizinci nijak pomoci. Pronikavý pohled nemocného ptáka ale nikdy nezapomenete.