Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Seychely a základní informace

Seychelský znak

Ostrovní stát Seychely leží v západní části Indického oceánu, topograficky patří k Africe, od jejího pobřeží je vzdálen asi 1 500 km. Kolem souostroví, před východoafrickým pobřežím, se nachází další ostrovní státy Madagaskar, Mauricius, Réunion, Zanzibar a Komory. Hlavním městem tohoto souostroví je Victoria na ostrově Mahé. Úřední jazyky jsou angličtina, francouzština a kreolština.

Státním zřízením je republika (oficiální název zní Republic of Seychelles, kreolsky Repiblik Sesel) a měnou je seychelská rupie. Počet obyvatel je něco přes 80 tisíc.
Počet ostrovů Seychelské republiky je často udáván jako 115, ale místní ústava jich uvádí 155. Jsou roztroušeny na ploše zhruba 400 000 km², podle geologického původu je 42 z toho žulových ostrovů a 73 korálových. Podle jejich umístění se dělí do dvou hlavních skupin: vnitřní a vnější ostrovy.

Seychely jsou jednou z nejbohatších afrických zemí, pravděpodobně vůbec nejbohatší. Na první pohled to však nepoznáte, neboť na Seychelách žije málo bohatých lidí, kteří by zemi propůjčili "lesk". Blahobyt země a jejích obyvatel spočívá v péči o nezaměstnané, staré a nemocné občany, ve státním systému škol a v základním pojištění všech Seychelanů.

Nejhustěji osídlené jsou ze Seychelských ostrovů ostrovy Mahé, Praslin a La Digue. Na ostrově Mahé najdete také nejvyšší horu Seychel, která měří 905 metrů. Korálové ostrovy, jejichž nadmořská výška je maximálně 9 metrů, jsou kvůli nedostatku pitné vody takřka neobydlené.

Seychely se nacházejí poblíž rovníku v tropickém podnebném pásmu. Průměrná teplota se zde pohybuje mezi 24° - 30°C, klima je poměrně vlhké. Množství ročních srážek se pohybuje v rozmezí od 2 900 mm v hlavním městě Victoria a 3 600 mm v horských oblastech. Je jich ale pořád méně než na okolních ostrovech.
Nejchladnější měsíce jsou červenec a srpen, nejteplejší březen a duben. Většina ostrovů leží mimo cyklónový pás, takže silné větry jsou zde vzácné.