Jste zde

Domů

Seychely - suvenýry

Muzeum ve Victorii s modelem lodě, Seychely

Jen málo suvenýrů pochází skutečně ze Seychel. Většinu obchodů se suvenýry najdete v centru hlavního města Victoria. Kolem hodinové věže bylo postaveno plno malých dřevěných domků, v nichž se prodávají tradiční řemeslné výrobky. Dejte si pozor, neboť většina výrobků je přemrštěně drahá. Navíc se často nejedná o typické výrobky ze Seychel, jak prohlašují obchodníci, ale najdete na nich nápis: vyrobeno v Hongkongu.
To samozřejmě neplatí pro nádherně barevné známky, které jsou oblíbené mezi filatelisty na celém světě. Pro místní poštu představují důležitý zdroj příjmů. Velkou cenu mají i nálepní listy. Spolu se známkami je zakoupíte u speciální přepážky na hlavní poště ve Victorii (poblíž hodinové věže). Zde si také můžete zaplatit předplatné: známky vám pak budou pravidelně posílat až domů.

Zvláštním suvenýrem jsou rovněž modely lodí. U výrobce je pochopitelně koupíte levněji než v obchodě. V řemeslné dílně si navíc uděláte obrázek, kolik měsíců pečlivé práce je třeba na zhotovení jednoho modelu - například lodi Santa Maria z flotily Kryštofa Kolumba. Pokud si takovouto loď zakoupíte, pečlivě ji zabalte a během cesty domů na ni dejte opravdu velký pozor! Modely jsou totiž velice křehké.

Na silnici mezi Victorií a Anse Royale se nachází vesnice uměleckých řemesel Vilaz Artizanal, kde seženete hrnčířské výrobky i batikované textilní zboží. Řemeslníci nabízejí své zboží v malých domečcích.
Běžné nákupy vyřídíte ve Victorii. Naproti hodinové věži stojí malý obchodní dům (Tung Fung Department Store). V malé pasáži vedle najdete knihkupectví Antigone, kde seženete knihy o Seychelách a pohledy. V novém přístavu - téměř na konci Independence Avenue - natrefíte na Ocean Gate House s mnoha obchůdky a galeriemi.

Nejtěžší seychelský suvenýr je ořech coco de mer. Váží několik kilo a není zrovna levný. Zaplatíte za něj až 250 euro! Abyste si ho mohli přivézt domů, musíte mít písemné povolení seychelských úřadů. Vydají vám ho autorizovaní prodejci. Bez povolení byste měli problémy s celníky.

Komu zachutnaly na Seychelách ryby, může si bez problémů dovézt několik kusů i domů. Povolení k vývozu vám vydá Fish Inspection and Quality Control Unit (ministerstvo zemědělství a rybářství) se sídlem ve Starém přístavu ve Victorii. Ryba by měla zůstat až do odjezdu v mrazáku. Obstarejte si bedýnku na převoz ryby, dobře ji zadělejte a vložte do tašky, která nepropouští vodu. Bedýnka s rybou je na letištích považována za zavazadlo. Po návratu domů ji vložte co nejdříve do lednice.
Seychelská vláda podepsala všechny důležité dohody o ochraně přírody. Před několika lety nechala zničit všechny výrobky ze želvoviny. Prodej podobných výrobků je zakázán, ale turista nese zodpovědnost za převoz. Neznalost vás neomlouvá a před pokutou nezachrání. To platí třeba i pro vzorky písku, který seberete na pláži a dáte si ho do sáčku, protože v něm mohou být mušličky a úlomky korálů!

Typické seychelské obří kokosy coco de mer
Seychely- historické známky