Jste zde

Domů » Ubytování

Seychely - příroda

Seychelský zvířecí obyvatel - želva obrovská

Když člověk poznává ostrovy, hned si pomyslí: Bůh musel mít opravdu tvůrčí náladu, když stvořil před africkým pobřežím Seychely. Jediný ostrov se nepodobá druhému a na každém je něco zvláštního. Každý je ohromen množstvím barev a tvarů, velikostí stromů a keřů, přitom zdejší fauna a flóra již nejsou z velké části původní. Člověk maximálně ovlivnil přírodní scenérie. Osadníci vykáceli - až na malé pozůstatky - původní pralesy a nově vysazené rostliny vytlačily ty původní. Ostrovy jsou přesto plné zeleně.

Najdeme zde rostliny a živočichy, kteří se jinde na světě nevyskytují. K 80 druhům endemitických rostlin patří i kokosový ořech coco de mer. Nejrozmanitějším, ale lidskou činností nejvíce ovlivněným ostrovem, je Mahé. Kde se kdysi rozprostíraly pralesy plné vzácných dřevin, nyní naleznete nově vysazené lesy. Většinu jich tvoří kokosové palmy nebo importovaný eukalyptus. Roste zde také ibišek, vanilková orchidej s velkými bílými květy či skořicovník, který roku 1772 dovezl kapitán Pierre Poivre z Ceylonu. Kůra stromu se mele na koření. Nejprve to vypadalo, že se výsadba stromů nevyplatí, ale nakonec vynáší nemalé peníze. K dalším druhům koření patří hřebíček a vanilka.

Zvláštností jsou i želvy obrovské - "živé fosilie" z dávné doby. Na Seychelách jich žije více než 150 000 exemplářů. Dříve sloužily jako potrava pro námořníky, dnes už rozmnožování želv nestojí nic v cestě. Přísně chráněno je i 13 druhů ptáků, kteří na ostrovech žijí. Na ostrově La Digue najdete vzácného lejska rajského. Dále zde hnízdí různé druhy racků a vlaštovek. K dalším živočichům patří ještěrky a mloci.

Jako téměř všechny korálové útesy světa, i ty seychelské poškodil klimatologický jev El Nino. Fauna a flora, hlavně pod vodou, je však velice bohatá. Má co nabídnout milovníkům vodních sportů i přírody. Příroda je vůbec hlavní kapitál místního cestovního ruchu. Vláda zařadila mezi chráněná přírodní území kolem poloviny celkové plochy Seychel i část moře. Na některé ostrovy mají přístup pouze ornitologové a botanici a jen výjimečně omezený počet turistů.

Charterové společnosti nedostanou povolení k přistání. Počet hotelových lůžek je omezen a stavba nových ubytovacích zařízení je povolena rovněž výjimečně. Turisté tedy na ostrovy jezdí v rozumné míře: asi 125 000 vyvolených za rok. Cestovní ruch zůstává opomíjený, i když je hlavním zdrojem příjmů.
Dovolená na Seychelských ostrovech patří k nejkrásnějším, ale i nejdražším na světě.

Plody coco de mer rostoucí na palmě na Seychelách