Jste zde

Domů » Příroda

Seychely - flóra a fauna

Typický seychelský ořech - coco de mer

V porovnání s velkými kontinenty nežije na Seychellách mnoho původních rostlinných ani živočišných druhů. Je to proto, že Seychelly se už milióny let nacházejí daleko od všech kontinentů. Proto se na ostrovy dostali jen živočichové, kteří byli schopni překonat velkou vzdálenost. Přesto se na zde vytvořil jedinečný svět rostlin a zvířat. Příkladem může být pověstmi opředený kokosový ořech coco de mer nebo želvy obrovské. Ty dnes žijí takřka jen v soukromých zahradách, protože jejich populace byla téměř vyhubena. Ve volné přírodě je najdeme pouze na odlehlém a těžko přístupném ostrově Aldabra.
Zdejší hadi, hmyz, štíři a pavouci nejsou - k radosti turistů - jedovatí. To platí i pro malé ještěrky geckos. Uvidíte je hlavně večer, když rozsvítíte, jak utíkají pryč. Bojí se nás totiž víc než my jich.

Pobyt na Seychellách se vyplatí rovněž kvůli úžasným možnostem potápění a šnorchlování kolem korálových útesů. I zde však dochází k vymírání korálů, zmizelo jich už 90%. Rybí populace je však neustále pestrá.

Seychelský podmořský život