Jste zde

Domů » Příroda

Rostliny na Seychelách, 3. část

Seychelsá Barringtonia asiatica
Autor: AllenWTodd

Barringtonia asiatica má krásné bílé květy s růžovými špičkami, které se rozevírají jen na jednu jedinou noc a brzy ráno pak uvadnou. Všichni fotografové vstávají velmi časně, aby si je mohli vyfotit. Části 20 m vysokých stromů dříve obyvatelé Seychel sušili a mleli na prášek. Sypali ho do lagun mezi skalami, aby omámili ryby, které se pak nechaly snadno ulovit. Barringtonia je totiž jedovatá.

Rostliny poblaňák červený a poblaňák bílý (plumeria obtusa, plumeria rubra) mají krásné květy, které se vyznačují příjemnou a sladkou vůní. Obzvlášť silně voní bílé květy. Keře nebo stromy jsou stále zelené, mohou vyrůst až do výšky 4,5 m. Aby se jim dařilo, potřebují teplé klima a slunečné stanoviště. Plumeria obtusa kvete bíle, její střed je žlutý. Plumeria rubra má červenožluté květy.

Rostliny mandlovníku mořského (terminalia catappa) poznáte podle jeho růžovočervených plodů. Dobře snáší slanou půdu, proto roste i poblíž oceánu. Je rozšířen v jihovýchodní Asii, východní Africe a na Madagaskaru. Dorůstá do výšky až 25 m. Seychelané mandlovník rádi vysazují, jelikož jeho hustá koruna nabízí příjemný stín.

Chlebovník různolistý (artocarpus heterophyllus) patří do čeledi morušovitýc, a najdete ho v tropických oblastech, tedy i na Seychelách. Stromy dorůstají do výšky až 10 m a mají mimořádně velké plody, které se jmenují "žakie" (jackfruit). Kvůli těžké váze rostou přímo z kmene stromu, někdy mohou vážit až 10 kg. Vícečlenná rodina ho tak může jíst klidně i několik dní. Není vůbec jednoduché plod rozříznout, jak by si nezkušený Evropan mohl myslet. Jeho dužina je velmi lepkavá, proto je dobré namočit nůž před krájením do oleje, aby šel lépe umýt. Na práci si nejlépe vezměte jednorázové rukavice.

Poblaňák bílý
Autor: pizzodisevo
Chlebovník
Autor: mauroguanandi