Jste zde

Domů » Příroda

Rostliny na Seychelách, 2. část

Seychelská povíjnice
Autor: smallislander

Povíjnice (ipomoea pes-caprae) je nízká popínavá rostlina rostoucí v písku poblíž přílivových oblastí na mnoha místech seychelských ostrovů. Její květy jsou růžové až fialové, jiný druh povíjnice má zase květy bílé. Listy povíjnice mohou měřit až 10 cm, výhonky dosahují délky až 35 m. Rostliny dobře snášejí slanou půdu, často se dostanou až na hranici příboje a v písku utvoří porosty na ploše až několika km².

Bavlník srstnatý (gossypium hirsutum) můžete obdivovat na ostrůvku Bird Island. Jednoletka bavlníku srstnatého je keř, který dosahuje výšky až 1,5 m. Potřebuje neustále vlhkou půdu a hodně slunce. Jelikož na Bird Islandu moc často neprší, je zajímavé, že se zde bavlníku daří. Keř původně pochází ze střední Afriky.

Chlebovník (artocarpus Altilis) jehož původní vlastí je jihovýchodní Asie, najdete i jinde na světě. Statné stromy mohou vyrůst do výšky až 25 m. Jejich plody tvoří významnou součást jídelníčku místních obyvatel. Připomínají svou chutí a tvarem brambory a zpracovávají se rovněž podobným způsobem.

Láhevník síťovaný (annona reticulata) neboli jen láhevník, má plody velké zhruba jako pomeranč. Podle stupně zralosti jsou zelené až růžové. Struktura jejich kůry připomíná síťku, strom dorůstá do výšky 10 m, občas i víc. Místní obyvatelé plodům přezdívají "coeurs de boeuf" (volí srdce). Plody se ale nestačí vždy sklidit a tak jejich sladkou chuť oceňují i ptáci, kteří se jimi živí. Dužina svou chutí připomíná tvarohový koláč.

Seychelský bavlník srstnatý
Autor: cliff1066™
Seychelský chlebovník
Autor: YIM Hafiz

Místo

Bird Island 3° 43' 16.5108" S, 55° 12' 25.7184" E
Location