Jste zde

Domů » Příroda

Rostliny na Seychelách, 1. část

Spathodea zvonkovitá
Autor: soltenviva

Hlavně ty velké seychelské ostrovy nabízejí milovníkům přírody obrovskou rozmanitost na poměrně malé ploše. Deštný prales v horách, mangrovy nebo skaliska. Ráno se můžete vydat do lesů v horách, odpoledne zase můžete obdivovat pestré rybičky u jednoho z mnoha korálových útesů. Takové možnosti nebudete mít nikde jinde na světě. Dále vám představíme jednotlivé rostliny, které si můžete na těchto nádherných ostrovech vyfotografovat.

Nezapomeňte si tak vzít dobrý fotoaparát, protože k focení je toho opravdu hodně. Abyste pořídili hezké obrázky i na stinných místech, např. v pralese na ostrově Praslin, musíte mít fotoaparát s bleskem a stativ. Pokud fotíte ještě klasickým přístrojem, používejte hodně citlivý film - "dvoustovku" a v místech s hustou vegetací klidně "čtyřstovku". Jak je v tropech běžné, i Seychely nabízejí ideální podmínky květinám a užitkovým rostlinám. Budete-li na procházce přírodu bedlivě pozorovat, uvědomíte si, jak je zdejší fauna bohatá.

Spathodea zvonkovitá (spathodea campanulata), rostlinu s oranžovými až červenými květy spatříte na většině ostrovů. Místní jí přezdívají lesní plamen nebo pis pis. Nádherně barevné květy můžete pozorovat po celý rok. Pokud je květ uzavřený, je v něm voda. Stisknete-li ho, voda vystříkne. Proto si s nimi děti rády hrají.

Jambosa je strom plodící ovoce krémové barvy. Podle místních jsou jeho plody velmi chutné. Květy mají v průměru zhruba 5 cm a strom měří na výšku asi 2,5 m.

Seychely nabízejí také různě barevné a velké plody stromů banánovníků, jelikož na ostrovech roste druhů vícero. Obzvlášť chutné jsou malé načervenalé plody. Pohled na trs banánů s fialovým květem na dolním konci není v našich zeměpisných šířkách běžný. Poupě se rozvine a hmyz opýlí v jeho středu malé blizny. Později lístky opadají, a na jejich místě začínají růst ještě maličké banánky. Čím jsou banány větší, tím více se ohýbají směrem nahoru, až nakonec uzrají.

Seychelský strom Jambosa
Autor: Eran Finkle
Seychelský banánovník
Autor: treesftf