Jste zde

Domů » Obývané

Ptačí ostrov Bird Island, 1. část

Bird Island - ostrůvek Seychely

Na severním okraji souostroví Seychely, asi 100 km od hlavního ostrova Mahé, se nachází malý a plochý korálový ostrůvek Bird Island. Na délku měří 1,5 km a na šířku 0,65 km. Ostrůvek se podstatně liší od žulových vnitřních ostrovů. Svým vzezřením se podobá spíše Maledivám, protože se jedná o typický atol. Na tento nejseverněji položený seychelský ostrov doletíte z Mahé za pouhých 35 minut. Malá dvoumotorová letadla Twin Otter sem létají jednou denně.

V hlavním městě Victoria na ostrově Mahé má tento ostrůvek dokonce svou vlastní kancelář, kde si můžete rezervovat last minute ubytování na Ptačím ostrově. Když si pobyt objednáte na poslední chvíli, vyjde vás velmi výhodně. Cena může být až o polovinu nižší, než kdybyste si ho rezervovali doma předem. Ale i tak tato "legrace" není vůbec levná. Nezapomeňte, že když poletíte na Bird Island, můžete si vzít na palubu letadla zavazadlo o hmotnosti maximálně 10 kg na osobu.

Ostrov se skládá převážně z korálového písku. Skály byste na něm hledali marně. Nejvyšší bod ostrova leží jen pár metrů nad mořskou hladinou. Na severu se mořské dno příkře svažuje až do hloubky 3 000 metrů. Před jihozápadní pobřeží je předsunut korálový útes, který pobřežní oblast velice účinně chrání před silnými proudy otevřeného moře.

Pokud na ostrov přijedete v době, kdy se tu líhnou ptáci rybákovití, přivítají vás tisíce mořských ptáků, jimž ostrov vděčí za své jméno. V některých mapách ostrov najdete pod jménem Île aux Vaches Marines (Ostrov mořských krav). Tito mohutní, dobromyslní mořští savci už ale bohužel v okolních vodách kolem ostrova dávno vymřeli.

Podstatnou část návštěvníků Bird Islandu tak tvoří velcí milovníci ptactva. Na ostrově ale musíte strávit alespoň jednu noc, protože letadlo zde přistává jen jednou denně. Na ostrově se žije vskutku královsky, protože zdejší kuchař rozmazluje hosty mimořádně výbornou kreolskou kuchyní.

Místo

Bird Island 3° 43' 15.4884" S, 55° 12' 23.0328" E
Location