Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Praktické informace, 4. část

Seychely a taxislužba

Taxíky jezdí na ostrovech Mahé, Praslin a v omezené míře i na ostrově La Digue. Přestože mají všechny vozy podle předpisu taxametry, řidiči je, hlavně když vezou cizince, moc nepoužívají.

Domluvte se na ceně ještě před jízdou nebo dbejte na to, aby byl taxametr zapnut. Hlavní stanoviště taxíků ve městě Victoria, kde vždy nějaký vůz najdete, je v Albert Street poblíž Hodinové věže. Taxíky jsou připraveny i na letišti, když zde přistávají letadla. Za cestu z letiště do Victorie zaplatíte asi 20 eur.

Telefony

Ve větších hotelech bude telefon přímo ve vašem pokoji. Levněji vás však vyjde telefonování z veřejných automatů. Bílé telefonní budky uvidíte na Mahé, Praslinu a La Digue podél hlavních cest.

Většina telefonů je na kartu, kterou koupíte ji na poště, čerpací stanici, v menších obchodech a na ústředně Cable & Wireless na Francis Rachel Street ve Victorii (naproti Národní knihovně).

Do telefonu na peníze mužete vhodit mince v hodnotě od 1 do 5 rupií. Na Seychelách můžete volat i z mobilního telefonu. SIM karty seženete opět v Cable & Wireless.

Spropitné

Spropitné po vás nikdo chtít nebude, ale měli byste se tu chovat slušně. I když je již zahrnuto v ceně služby, pokud jste opravdu spokojeni, odměňte pokojskou, obsluhu nebo hotelového poslíčka.

Procházka po mořském dně

Kdo se bojí potápění s kyslíkovou bombou, ale chtěl by poznat život pod mořskou hladinou, může se potopit jen v helmě s průhledy. Budete dýchat pomocí hadice, která je spojena s kompresorem na palubě člunu.

Jen v plavkách a s ploutvemi na nohou sestoupíte po žebříku asi 5 metrů na mořské dno. Můžete se procházet, krmit ryby a nechat se fotografovat. Dohlížet na vás bude zkušený potápěč s kyslíkovou bombou.

Seychely a slavnosti

* Státní svátek 18. června, kdy se koná průvod ve Victorii, na stadionu probíhá vystoupení politiků doprovázené sportovními akcemi a zábavným programem.

* 15. srpen je svátek Nanebevzetí Panny Marie, který se slaví hlavně na La Digue. Slouží se mše, koná se folklórní slavnost a procesí.

* 28. října začíná kreolský festival.

* V měsících říjen - prosinec probíhají v celé zemi místní slavnosti - nejdůležitější svátek v životě Seychelanů. Rodiče, hlavně maminky a babičky, do něj často vloží všechny úspory. Jelikož hodně z nich se nikdy nevdalo, vystrojí jako malé nevěsty a ženichy alespoň malé děti.

* V listopadu se koná potápěčský festival SUBIOS. Konají se při něm přednášky, soutěže, promítání filmů a prezentace. 30. listopadu se v kostele sv. Ondřeje v Cascade slouží mše spojené s posvěcením rybářských člunů.

Čas

Na Seychelách je oproti středoevropskému času o 3 hodiny víc, v době letního času o 2 hodiny víc. Na ostrově Denis posuňte hodinové ručičky ještě o hodinu napřed.

Místo

Albert Street, Victoria 4° 37' 12.8316" S, 55° 27' 10.8288" E
Location