Jste zde

Domů » Příroda

Palma coco de mer

Seychely, kokosový ořech
Autor: PooJithal

Přestože kokosový ořech coco de mer (Lodoicea maldivica) roste pouze na Seychelách, přesněji na ostrovech Praslin a Curieuse, byly jeho plody známy již dávno před objevením Seychel. Velké, neobvykle tvarované ořechy zaneslo moře na pobřeží Indie, Malediv a Jižní Afriky. Jelikož palmy nerostly nikde na světě (ne v tom, který byl tehdy znám), vysvětloval se původ ořechů takto: musely vyrůst v moři.
Díky své jedinečnosti byly ořechy považovány za velkou cennost a panovníci je dostávaly jako dar. V Japonsku byly považovány za posvátné a maledivský císař dokonce přikázal, že mu lidé musí donést všechny ořechy, které na pobřeží najdou. Pokud poddaný císaře ignoroval, byl popraven. Byl-li císař milostiv, nechal viníkovi pouze useknout obě ruce.

Existují samčí a samičí rostliny. Většinou stojí vedle sebe a rozeznáme je opravdu snadno: plody samičích rostlin připomínají tvarem ženskou pánev. Samčí plody se zase nápadně podobají mužskému přirození. I dnes koluje pověst, že se o úplňku skloní samčí rostliny k samičím, aby je oplodnily. Tento akt ovšem dodnes nikdo neviděl.
Palmy dorůstají až do výšky 30 metrů. Listy už i mladých rostlin jsou 14 m dlouhé. Po 25 letech na stromech vyrostou první plody a trvá jim 7 let, než uzrají. Váha ořechu je 20 kg. Když spadnou zralé plody na zem, uběhne několik měsíců, než se objeví nový výhonek, doplazí se ze stínu mateřské rostliny na světlo a na úrodnou půdu, kde může zakořenit. Potom se zase dostane na povrch. Tento proces trvá až 12 měsíců, výhonek přitom překoná vzdálenost i 4 metry.

Od roku 1978 je coco de mer chráněný. Palmový háj v Májovém údolí (Valée de Mai) na Praslinu byl zařazen na seznam přírodního dědictví UNESCO. V tomto jedinečném pralese, kde sluneční světlo jen zřídka pronikne až úplně na zem, se nachází také nejstarší palma světa. Její stáří je odhadováno na více než 800 let.
Dnes s kokosovým ořechem neobchodují pouze králové. Coco de mer má ovšem pořád svou cenu a na vybraných místech si ho můžete zakoupit i vy. Sbírání a trhání ořechů v přírodě je přísně zakázáno. Zákon rozhodně neporušujte, i když vám dnes už nikdo ruce neusekne.

Kokosový ořech, Seychely