Jste zde

Domů » Neobývané

Ostrov Marianne

Ostrůvek Marianne

Ostrůvek Marianne je po ostrově Frégate druhým nejvýchodněji položeným granitovým ostrovem Seychel. Rozkládá se asi 3,5 km jihovýchodně od Félicité a přibližně 50 km severovýchodně od Mahé, hlavního seychelského ostrova. V nejdelším místě, na severu ležícím Pointe aux Joncs a jižním Pointe Grand Glacis, měří asi 2 km, maximální šířku má 800 m. V nejvyšším místě Estel Hill dosahuje ostrov výšky 130 metrů.

Marianne byl objeven při expedici Marion-Dufresne v roce 1768, tehdy byl jen mírně zalesněn. Na počátku 19. století se stal ostrov soukromým majetkem i přesto, že jeho rozvoji bránil nedostatek vody. V roce 1830 byly vysazeny velké plantáže kukuřice a na počátku 20. století se zde začaly pěstovat kokosové palmy, a to až do roku 1970. V té době měl ostrov asi 50 - 60 obyvatel, kteří žili v místě La Cour na západním pobřeží.

V současné době není ostrov obývaný, ale je vyhledáván jak turisty, tak i rybáři a jachtaři. Na západní straně pobřeží se nachází dlouhá pláž, jižní cíp je známý jako světová potápěčská lokalita.

Na Marianne se vyskytuje ojediněle pták lejskovec seychelský (terpsiphone corvina), mimo to byl dřív také domovem Kruhoočka hnědobokého (zosterops mayottensis semiflava). Můžete zde objevit také některé druhy ještěrek gekonovitých.

Ostrovy: 

Místo

Marianne 4° 20' 29.7312" S, 55° 55' 5.5308" E
Location