Jste zde

Domů » Vnější skupiny

Ostrov D’Arros

Seychelský ostrůvek D’Arros

Ostrov D’Arros patří k seychelskému souostroví Amirantes. Od hlavního ostrova Mahé je vzdálen asi 250 km. Ostrov leží pouze 2 km západně od severní části atolu St. Joseph, ale je samostatnou geografickou jednotkou, oddělenou 60 až 62 m hlubokým a 1,1 km širokým „kanálem“. Je to korálový ostrůvek oválného tvaru, 2 km dlouhý a téměř 1 km metrů široký, nepřesahující výšku 3 metry.
Ostrůvek D’Arros ukrývá nádhernou lagunu, hnízdí zde také různé druhy ptactva a v době líhnutí sem připlouvají želvy obrovské a želvy mořské. Většina ostrova je pokryta vegetací, vrcholky stromů sahají až do výšky 27 metrů. Převažují zde kokosové palmy a přesličníky obecné.

Ostrov nese jméno podle barona d'Arrose, námořního velitele na Mauriciu, poté ostrova Île de France v letech 1770 - 1771. Ostrůvek dříve vlastnil princ Shahram Pahlavi Nia z Íránu od roku 1975, ale v roce 1998 ho koupila francouzská milionářka Liliane Bettencourtová (dcera zakladatele a hlavní akcionář firmy L'Oreal).
Žije zde necelých 100 obyvatel. Na ostrově je několik budov, jeden velký dům pro hosty a řada menších, trvale obydlených, pro zaměstnance.
Ostrov protíná necelý 1 km dlouhá, nezpevněné rozjezdová dráha. Občas zde přistávají malá letadla z nedalekého ostrova Desroches.