Jste zde

Domů » Mahé

Mahé - Mount Copolia

Mahé - Mount Copolia

I když výstupy na strmé hory a šplhání po kluzkých skalách patrně nepatří k oblíbeným aktivitám během horkých dnů, v případě hory Mount Copolia na ostrově Mahé byste měli udělat výjimku. Vrchol Copolia má nadmořskou výšku 497 m. Důvod, proč túru podniknout, je zelený a není vegetarián: masožravá rostlina láčkovka - nepenthes pervillei.

Láčkovky svou kořist chytají velmi důmyslným způsobem. Z listů se postupem času vyvinou pohárky, které jsou naplněné trávicí tekutinou. Když hmyz balancuje po velmi kluzkém horním okraji, většinou spadne do tohoto pohárku a utopí se v tekutině. Malé víčko slouží jako ochrana před deštěm, aby se pohárek moc nenaplnil a tekutina se nezředila. Právě láčkovky se v hojném počtu vyskytují na hoře Copolia. Jedná se o endemickou rostlinu, což znamená, že jejím původním domovem jsou Seychely. Nikde jinde na světě se láčkovky ve volné přírodě nevyskytují.

Pokud byste chtěli výšlap podniknout, měli byste si v informačním centru v hlavním městě Victoria vyzvednout mapu. Kromě toho jsou velmi důležité pevné boty a také pokrývka hlavy, která chrání před sluncem. Také sij vemte dostatečné množství tekutin, protože během túry se poměrně dost zapotíte.

Cesta vzhůru vám rovněž nabídne nádherný výhled na Mořský národní park Ste. Anne, na město Victoria a samozřejmě na hustě zalesněné horské převisy národního parku Morne Seychellois. Dešťový prales je zcela jedinečným místem. Exotické rostliny tu nejen uvidíte, ale i ucítíte. Budete-li například v blízkosti skořicovníku, strom se ihned prozradí svou charakteristickou vůní. Mnohé rostliny v dešťovém pralese zase voní velice sladce a poznáte je už z velké dálky, protože jejich vůně je skutečně silná.

Mahé - Mount Copolia
Ostrovy: