Jste zde

Domů » La Digue

Lejskovec seychelský

La Digue a lejskovec

Lejskovec seychelský (terpsiphone corvina) žije pouze na ostrově La Digue. Místní obyvatelé dali tomuto ptákovi přezdívku "veuve", což znamená vdova. Jedná se o velice ohrožený druh, proto byla kvůli němu zřízena rezervace. S rozlohou pouhých 6 hektarů se jedná o nejmenší chráněnou přírodní oblast Seychel. Říká se jí rovněž La Digue Veuve Reservé.

V rezervaci a okolních lesích žije asi 120 lejskovců. Kvůli malému životnímu prostoru by ani více jedinců tohoto druhů nemohlo na La Digue přežít. Proto je nesmírně důležité, aby byl v přírodní rezervaci zachován lesní porost. Nejvyšší šanci, že krásné ptáky spatříte, máte právě v této chráněné oblasti. Pochopitelně se ale může stát, že lejskovce neuvidíte. Přírodu musíte sledovat opravdu nanejvýš pozorně.

Dospělé jedince můžete spatřit rovněž v doprovodu odrostlých mláďat. Pokud budete mít skutečně velké štěstí, budete moci pozorovat, jak si sameček typickým způsobem namlouvá samičku. Sameček lejskovec zvedne nahoru svá dlouhá ocasní pera a vydá ze sebe několik melodických popěvků. Ptačí námluvy vás odškodní i za to, že si na vás během dlouhého pozorování lejskovců pochutnají komáři.

Ostrovy: