Jste zde

Domů » La Digue

La Digue - zátoka Grand Anse

La Digue - zátoka Grand Anse

Cesta na pláž Grand Anse na jihu seychelského ostrova La Digue je opravdu idylická. Vede kolem domků místních obyvatel a je zastíněna vysokými stromy. Všude uvidíte slepice, které si v prachu na okrajích cest hledají potravu. Přitom pilně hrabou pařáty a bez přestání kdákají.

To vše hezky zní, ale žádná klidná procházka to není. Každou chvíli kolem vás profrčí vysokou rychlostí jedno z mnoha aut, která podle mnohých průvodců na ostrově nejezdí. Pochopitelně se pohybují po asfaltové silnici, o níž průvodci rovněž mlčí.

Zátoka Grand Anse vypadá jako vystřižená z obrázkové knihy. Člověk by až věřil, že si ji vymysleli podnikatelé v cestovním ruchu. Když ji ale spatříte na vlastní oči, poznáte, že je skutečně nádherná. Oslnivě bílý písek a malebné žulové skály po levé i pravé straně činí z Grand Anse opravdu malebné místo.

Na zemi stěží najdete krásnější místo, kde můžete pozorovat západ slunce a krásnou přírodu. Bohužel je zátoka absolutně nevhodná ke koupání, neboť se zde zdvihají metrové vlny. Někteří blázni do moře stejně vlezou a pokoušejí se plavat proti proudu, ale spodní proudy jsou opravdu nebezpečné.

Kdo se zajímá o mineralogii nebo geologii, určitě by si měl v západním konci zátoky prohlédnout růžovočervenou žulu. Ve skalách se třpytí plno malých živcových krystalků, které odráží sluneční svit do všech směrů. Skály jsou staré více než 100 milionů let a za dobu jejich existence je vítr a déšť zaoblily. Jsou to prastaré pozůstatky původního obrovského kontinentu Gondwana.

Ostrovy: