Jste zde

Domů » Praslin

Baie Sainte Anne

Praslin - pláže Anse Lazio
Autor: graeme_wood

Správní obvod Baie Saint Anne je jedním z celkem 25 na Seychelách a nachází se na ostrově Praslin. Rozkládá se na ploše 25 km2 a je tak jedním z největších obvodů celé republiky. V Baie Sainte Anne žije téměř 4 000 obyvatel a patří k němu ještě okolní ostrovy Curieuse, Round Island, Chauve Souris, St. Pierre a 27,3 ha velký ostrov Eve Island, který byl uměle vytvořen. Důležitými městy jsou přístav Baie Sainte Anne, a turistické středisko a sídlo správy celého obvodu Anse Volbert.

Přesně 20. listopadu 1768 převzal francouzský poručík Lampériaire ostrov Praslin do francouzské nadvlády. Na 15 metrů vysoký sloup vystoupala v tento den poprvé francouzská vlajka. V zátoce Anse Possession byl položen pamětní kámen, který dokumentuje tuto událost.

Obvod Baie Sainte Anna je pojmenován podle patronky prvního katolického kostela na ostrově, svaté Anny. Je to zároveň také název přírodního přístavu na východě ostrova Praslin. Na tomto místě vzniklo první sídlo, které se jmenuje stejně jako tento přístav. Obě místa se společně označují jako Baia Ste. Anne nebo jednoduše zkratkou BSA.

Hlavním zdrojem příjmů je samozřejmě cestovní ruch. Turisté se koncentrují hlavně v okolí tři kilometry dlouhé pláže Anse Volbert. V osadě Baie Sainte Anne se nachází nemocnice a přístav, do kterého přijíždějí nákladní lodě a přívozy z ostrovů Mahé a La Digue.

Na území obou praslinských správních obvodů se nachází prales Vallée de Mai, jedna ze dvou přírodních památek světového významu na Seychelách. Také Anse Volbert je oblíbeným turistickým cílem, nacházeji se zde největší hotely na ostrově Praslin.

Pláž Anse Lazio (u zátoky Chevalier Bay) je považována za jednu z nejhezčích pláží na světě. Zajímavým výletním cílem je ostrov Curieuse, na kterém žije ve volné přírodě obří želva Aldabra, a také zde stojí ruiny bývalé kolonie, kde žili malomocní. V okolí ostrova St. Pierre jsou výborné podmínky pro potápění a šnorchlování.

Ostrov Curieuse - želva Aldabra
Autor: Drew Avery
Ostrovy: 

Místo

Baie Sainte Anne 4° 20' 50.478" S, 55° 45' 54.7056" E
Location