Jste zde

Domů » Vnější skupiny

Ostrov Astove

Seychelly - část ostrova Astove

Ostrov Astove se nachází v Indickém oceánu, severně od ostrova Madagaskar. Leží asi 38 kilometrů jižně od atolu Cosmoledo a patří do skupiny Vnějšího souostroví Aldabra. Má rozlohu 4,96 km², celkem i s přilehlou lagunou 9,5 km². Od hlavního ostrova Mahé je vzdálen přes 1 000 km, z něj se sem dostanete malým letadlem.
Atol s plochou lagunou je lemován korálovým útesem. I zde kladou mořské želvy do měkkého písku svá vajíčka.

Jediná osada, na západním pobřeží, byla opuštěna v 80. letech minulého století. Na severovýchodním výběžku je dokonce travnatá rozjezdová dráha pro malá letadla a zbytky bývalé kokosové a sisalové plantáže. Intenzivní těžba guána v minulosti zanechala bohužel na ostrově stopy, zůstalo zde jen několik stromů pisonií. Díky tomu, že byl ostrov v minulosti osídlen a žili zde tak i krysy a prasata, byla zde téměř vyhubena populace mořských ptáků, ale dnes zde žijí také asi čtyři druhy suchozemských ptáků, jako je například vrána černobílá.
Ostrov je v současné době jen zřídkakdy navštěvován. Obvykle tu vědci zkoumají lagunu a ekologii, a také vnější okraj útesu je populárním místem pro potápěčské plavby.