Jste zde

Domů » La Digue

La Digue - ĽUnion Estate

La Digue - ĽUnion Estate

Jižně od obce La Passe na ostrově La Digue se nachází usedlost ĽUnion Estate, kde ještě dnes najdete starou kokosovou plantáž. Můžete si zde prohlédnout vše, co souvisí s pěstováním kokosových ořechů. Za vstup se platí a to i tehdy, když nejdete na prohlídku plantáže, ale jen procházíte na pláž Anse Source ďArgent.
Několik metrů za pokladnami můžete také spatřit vpravo vedle cesty starý kreolský hřbitov. Náhrobky už se sice rozpadají, ale s trochou fantazie ještě přečtete nápisy na hrobech z počátku 20. století.

Budete-li pokračovat směrem na jih, brzy dorazíte k tradičnímu mlýnu na kopru, který kdysi poháněli býci. Kopra není nic jiného než rozemletá kokosová dřeň, která dříve byla hlavním vývozním artiklem Seychel. K mlýnu je i dnes na ukázku připoután býk. Ubohé zvíře tam stojí celý den a téměř se nemůže pohybovat. Ještě horší je však představa, že kdysi byli k mlýnům přivazováni otroci a poháněli je svou vlastní silou. Ty doby už naštěstí patří k dávné minulosti.
Vlevo vedle mlýna můžete obdivovat vanilkovou plantáž. Také vanilka byla předním vývozním artiklem Seychel. Když byl objeven vanilin - umělé a tím pádem mnohem levnější vanilkové aroma - ceny za vanilku rapidně klesly. K tomu se přidala nemoc, která ničila všechny rostliny na vanilkových plantážích a nastal tak rychlý konec dosud vzkvétajícího obchodu.

Všude v usedlosti ĽUnion Estate najdete kokosové palmy, které ochrání člověka před sluncem. Pokud budete pokračovat stinnou cestou dál na jih, dojdete do dvora, ve kterém stojí stůl. Na něm leží kousky čerstvých kokosových ořechů, které můžete ochutnat. V blízké ohradě můžete také pozorovat několik mladých želv obrovských.
O pár metrů dál po levé straně se tyčí impozantní skála La Digue. Na jejím úpatí je ohrada se staršími a i většími želvami obrovskými.
Pokud půjdete dále na jih, dostanete se do jednoho z nejkrásnějších míst na ostrově - do zátoky Anse Source ďArgent.

La Digue - ĽUnion Estate
Ostrovy: