Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Žulové ostrovy, 1. část

Bird Island - žulové kameny

Žulové ostrovy na Seychelách jsou, jak je zřejmé již z názvu, složeny z žulových skal. Tvoří většinu Vnitřních ostrovů, ke kterým ještě navíc patří korálové ostrovy Bird Island a Denis Island. Jsou částmi původního superkontinentu Gondwana, byly odděleny od ostatních kontinentů před 75 miliony let. Žulové ostrovy tvoří nejsevernější část Maskarénské plošiny.

Kontrastují s korálovými nebo vnějšími ostrovy, několik ostrovních skupin je složených z malých korálových ostrovů se suchou, neplodnou půdou. Ostrovy jsou domovem tropických vlhkých lesů s několika endemickými druhy, včetně coco de mer (Lodoicea maldivica) nebo „medúzový strom“ (Medusagyne oppositifolia).

Vyjmenované podle velikosti jsou žulové ostrovy následující: Mahé, Praslin, Silhouette, La Digue, Curieuse, Félicité, Frégate, Ste. Anne, North, Cerf, Marianne, Grand Sœur, Thérèse, Aride, Conception, Petite Sœur, Cousin, Cousine, Long, Récif, Round (Praslin), Anonyme, Mamelles, Moyenne, Ile aux Vaches Marines, L'Islette, Beacon (Ile Sèche), Cachée, Cocos, Round (Mahé), L'Ilot Frégate, Booby, Chauve Souris (Mahé), Chauve Souris (Praslin), Ile La Fouche, Hodoul, L'Ilot, Rat, Souris, St. Pierre (Praslin), Zavé, Harrison Rocks (Grand Rocher).

Mahé je zároveň největším ostrovem Seychel s rozlohou 145 km2 a výškou až 905 metrů. Na ostrově plném kontrastů najdete žulová pohoří, tropickou vegetaci i krásné pláže. Rozmanitou faunu a flóru nejlépe poznáte během cest s průvodcem nebo na vyznačených turistických trasách.

Živější je sever ostrova kolem pláže Beau Vallon s množstvím vilek a hotelů. Hlavní město Victoria si dosud uchovalo svůj šarm. Nabízí tradiční koloniální architekturu, pestré trhy a ulice lemované obchůdky. Na Mahé také můžete podniknout plno výletů, i když je autobusová doprava levná, vyplatí se půjčit si auto.

Místo

Pláž Beau Vallon, ostrov Mahé 4° 36' 30.8592" S, 55° 25' 55.0776" E
Location