Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Životní úroveň

Anse Royale na seychelské ostrově Mahé
Autor: jmhullot

Pokud se budete bavit se Seychelany, zjistíte, že jsou nespokojení s hospodářskou situací země. Jejich nespokojenost je z velké části způsobena také tím, že nedovedou správně odhadnout finanční možnosti průměrného cizince.

Většinou znají pouze turisty, kteří si mohou dovolit luxusní dovolenou v drahém seychelském hotelu. Z toho pak vyvodí, jaká životní úroveň je v zemi, z níž tito návštěvníci pocházejí. Neuznávají, že cestovatel, který přijede na Seychely, může pobírat i průměrný plat.

Průměrná seychelská rodina má vůbec nejvyšší životní úroveň ze všech obyvatel Afriky. Životní standard je na ostrovech dokonce ještě vyšší než ve většině jihoevropských a východoevropských zemí. Průměrná měsíční mzda sice činí asi 3000 rupií, což je jen něco málo víc než 400 eur, ale prakticky se jedná o čistou mzdu, z níž se strhává pouze 5% na sociální pojištění.

Vše ostatní platí zaměstnavatel a žádné jiné poplatky na výplatní pásce nenajdete. Kromě toho jsou základní potraviny - rýže a ryby - i veřejná doprava velmi levné. Teplé oblečení Seychelané nepotřebují a neplatí ani za topení.

Soukromá péče o staré a nemocné není nutná, protože se vyplácejí starobní důchody, podpora v nezaměstnanosti a funguje bezplatná zdravotní péče. Většina Seychelanů má vlastní, i když třeba malý dům na vlastním pozemku, nebo žije u rodičů a příbuzných, u nichž nemusí platit nájem.

Obyvatelé, kteří nevlastní dům či byt, mají nárok na státem předfinancovaný byt nebo malý domek, který postaví stát. Měsíční splátky pak nikdy nepřesáhnou čtvrtinu měsíční mzdy.

Přijde-li člověk o práci, povinnost splácet je přerušena. Nepříjemným důsledkem je to, že Seychelané sociální systém rádi zneužívají a šetří své pracovní síly, aby si tímto výhodným obchodem občas vylepšili svůj příjem: bez jakýchkoliv poplatků a na hranici legality.

Kdo chce vycestovat na Seychely a žít tady, musí si najít nějakou práci za účelem živobytí. Získat povolení k pobytu není nijak těžké, ale při žádání o pracovní povolení byly stanoveny mnohem přísnější podmínky. Především odpovídajícím způsobem kvalifikovaní pracovníci jsou na Seychelách vítaní a vyhledávání.

V hotelovém a turistickém průmyslu najdete dostatek pracovních míst, ovšem je bezpodmínečně vyžadována odpovídající kvalifikace. Pracovní smlouva je při sjednání práce nutností a měla by být uzavřena již před odjezdem a podepsána oběma stranami.

Žádost o pracovní povolení podává zaměstnanec, ale v některých případech může takovou žádost podat i zaměstnavatel. Je to důležité zejména pro platné uzavření státního sociálního pojištění. Žádost musí být předložena 10 týdnů před odletem na Seychely.

Místo

Letiště, Mahé 4° 40' 15.1248" S, 55° 30' 42.264" E
Location