Jste zde

Domů » La Digue

Ostrov La Digue od A do Zet, 2. část

Většina obyvatel seychelského ostrova La Digue žije v jeho západní části, kde se v korálovém pásu nachází širší mezera a je zde tak možný přístup na otevřené moře. Tady se také nachází přístav a hlavní osada ostrova La Passe. La Passe je v podstatě jediným větším sídlem s kompletní infrastrukturou na ostrově. Jih a východ ostrova je neobydlen.

La Digue je jednou ze tří samostatných obcí na Seychelách, které se nenachází na hlavním ostrově Mahé. K "okrsku" patří ještě sousední a z části neobydlené ostrovy Petite Soeur, Grande Soeur, Marianne, Félicité a Coco Island a dohromady tvoří jeden z 25 správních obvodů na Seychelách.

Ostrov se nachází velmi blízko rovníku, proto je zdejší podnebí tropické a po celý rok téměř stejné. Vzduch je velmi vlhký a průměrné teploty se pohybují mezi 25 a 30°C. Počasí je ovlivňováno směrem monzunů. Severozápadní monzun přináší od listopadu do dubna vlhký vzduch s častými dešti a jihovýchodní monzun od května do října oproti tomu přináší suchý vzduch se silným větrem. V tomto období je moře většinou velmi silně rozbouřené.

La Digue se nachází mimo zónu tropických bouří, přesto se zde ale může vyskytnout občasný silný vítr a bouřky. Ostrov není obklopen žádným vyšším pohořím, proto se zde srážkové mraky nezastavují a "nevyprší". S průměrnými srážkami 1620 mm za rok je výrazně sušší než ostrovy Mahé nebo Praslin. Místní zemědělci jsou tak odkázáni na umělé zavlažování z podzemních vod.

Ostrovy: