Jste zde

Domů » La Digue

Ostrov La Digue od A do Zet, 1. část

La Digue je nejmenším ze tří hlavních obydlených ostrovů seychelského souostroví. Je velký pouze 9,81 km2 a žije zde asi 2 200 obyvatel, kteří si říkají "Diguois". Oblíbeným turistickým cílem je nádherná pláž Anse Source d’ Argent, kde se také nacházejí úžasné žulové formace.
La Digue je zároveň hlavním ostrovem správního obvodu La Digue and Inner Islands, jednoho ze seychelských "okresů", jehož součástí je i dvakrát tak větší ostrov Silhouette a ještě další ostrovy.

Tento čtvrtý největší žulový ostrov se nachází asi 50 km severovýchodně od hlavního ostrova Mahé a asi 6 km východně od Praslinu. Ostrov je přibližně 5 km dlouhý a 3 km široký. Nejvyšším místem ostrova je Nid d’ Aigles, v překladu "Orlí hnízdo", ležící v nadmořské výšce pouhých 333 metrů.

Téměř okolo celého ostrova se rozkládají korálové útesy. Na západ a jihovýchod jsou od ostrova vzdáleny asi 380 – 610 metrů, na jihozápadě jsou již blíže k pobřeží, asi 75 – 100 metrů. Celkově zaujímá mořská chráněná oblast s útesy plochu o velikosti cca 4,5 čtverečních kilometrů.

Hlavním zdrojem příjmů ostrova je cestovní ruch, a to díky krásným písečným plážím. V dřívějších dobách byla hlavní oporou místního hospodářství produkce kopry a vanilky, což dnes připomíná místní historické muzeum. Přírodní rezervace Verve Nature Reserve ve vnitrozemí je domovem vzácného černého lejskovce seychelského, kterých zde žije jen asi okolo stovky.

Ostrovy: