Jste zde

Domů » La Digue

La Digue, 1. část

La Digue
Autor: Teorem

Jeden z nejklidnějších ostrovů Seychelského souostroví je La Digue. Většina návštěvníků, kteří hledají především klid, si tady skutečně přijdou na své, všude tu panuje klid a samota. Budete se tady cítit, jako byste se posunuli v čase směrem zpět, můžete tu s přírodou splynout v jakési dokonalé harmonii. Kolem 20 aut, která po ostrově jezdí, klid vůbec neruší.

Je nejmenším obydleným ostrovem souostroví Seychely, rozlohou zaujímá necelých 10 km2 a žije na něm kolem 2 tisíc obyvatel, kteří se nazývají "Diguois".

Geografie

Zároveň je čtvrtým největším granitovým ostrovem, nachází se asi 50 km severovýchodně od hlavního ostrova Mahé a asi 6 km východně od ostrova Praslin. Na délku má přibližně pět kilometrů a na šířku tři kilometry.

Téměř okolo celého ostrova se rozkládají korálové útesy. Na západě a jihovýchodě jsou od ostrova vzdáleny asi 380 – 610 metrů a na jihozápadě jsou již blíže k pobřeží, asi 75 – 100 metrů. Celková mořská plocha mezi ostrovem a korálovými útesy zabírá plochu asi 4,5 km2. Nejvyšším bodem ostrova je Nid d’ Aigles (v překladu "Orlí hnízdo"), ležící v nadmořské výšce pouhých 333 metrů.

Většina obyvatel ostrova žije v jeho západní části, kde se v korálovém pásu nachází širší mezera a je zde tak možný přístup na otevřené moře. Tady se také nachází přístav a hlavní osada ostrova La Passe, která je v podstatě jediným větším sídlem s kompletní infrastrukturou na ostrově. Jih a východ ostrova je prakticky neobydlen.

Politické rozdělení

La Digue je jednou ze tří samostatných obcí na Seychelách, které se nenacházejí na hlavním ostrově Mahé. Patří k němu ještě sousední a z části neobydlené ostrůvky Petite Soeur, Grande Soeur, Marianne, Félicité a Coco Island, a dohromady tvoří jeden z 25 správních obvodů na Seychelách.

Klima

Ostrov se nachází velmi blízko rovníku, a proto je zdejší podnebí tropické a po celý rok téměř stabilní. Vzduch je velmi vlhký a průměrné teploty se pohybují mezi 25 a 30°C.

Počasí je ovlivňováno směrem monzunů. Severozápadní monzun přináší od listopadu do dubna vlhký vzduch s častými dešti a jihovýchodní monzun od května do října oproti tomu přináší suchý vzduch se silným větrem. V tomto období je moře většinou také velmi silně rozbouřené.

La Digue se nachází mimo zónu tropických bouří, přesto se zde ale může vyskytnout občasný silný vítr a bouřky. Ostrov není obklopen žádným vyšším pohořím, proto se zde srážkové mraky nezastavují a "nevyprší". S průměrnými srážkami 1620 mm za rok je tak výrazně sušší než ostrovy Mahé nebo Praslin. Místní zemědělci jsou tak odkázáni na umělé zavlažování z podzemních vod.

Příroda ostrova La Digue
Autor: Corrafig
Ostrovy: 

Místo

La Passe, La Digue 4° 20' 56.6412" S, 55° 49' 45.8796" E
Location