Jste zde

Domů » Obývané

Bird Island a ptactvo, 3. část

Seychelský ostrov Bird Island a nody bělostný

Pokud se stanete svědkem toho, že ptáče spadne, měli byste ho opatrně zvednout a posadit zpět na větev, i když se neustále tvrdí, že by se člověk neměl dotýkat volně žijících zvířat. Nebojte se! Rodiče ptáče přijmou, i když na něj sáhl člověk. Na zemi by bylo úplně ztracené, ale na větvi opět dostane potravu.

Téměř dospělé ptáky poznáte podle hnědých skvrn na peří. Sedí na větvích a zvědavě se dívají. Vypadá to, že se vůbec nebojí, když se k nim člověk přiblíží. Ale i tady platí: držte se od mladých ptáků v dostatečné vzdálenosti, abyste je nepolekali. Pokud ptáček kvůli dotěrnému pozorovateli strachy spadne z větve, velice opatrně ho položte na původní místo.

Na Seychelách se vyskytuje mnoho druhů mořských ptáků. Po celý rok tak můžete pozorovat faetona žlutozobého (phaethon lepturus), fregatku páskovanou (fregata minor) anebo fregatku malou (fragata ariel). Pobývají poblíž pláží nebo létají vysoko ve vzduchu.

Při odlivu běhají na pobřeží brodiví ptáci. Například kolika malá (numenius phaeopus) nebo kameňáček pestrý (arenaria interpres). Hrabou se v písku, ve kterém hledají potravu. Na kraji oceánu pátrají po malých mořských živočiších. Mezi říjnem a prosincem narazíte na ostrově při troše štěstí na další druhy brodivých ptáků: jespáka písečného (calidris alba) nebo kulíka bledého (pluvialis squatarola), kteří v tomto čase míří do svých zimovišť a na Bird Islandu si dělají přestávku.

Ve vnitrozemí dále žijí některé druhy suchozemských ptáků. K nejhojněji zastoupeným druhům patří: majna obecná (acridotheres tristis), strdimil (nectarinia dussumieri), hrdlička madagaskarská (streptopelia picturata) a holoubek pruhovaný (geopelia striata), který je mimořádně přítulný.

Seychelský ostrov Bird Island a faeton žlutozobý