Jste zde

Domů » Vnější skupiny

Atol Saint Joseph

Pohled na atol Saint Joseph, Seychely

Neobydlený atol Saint Joseph patří k seychelskému souostroví Amirantes z Vnější skupiny ostrovů. Od hlavního ostrova Mahé je vzdálen 250 km. Oválný atol je zhruba 7 km dlouhý a 4,4 km široký a zaujímá rozlohu 22,53 km². Z toho 4,8 km² zaujímá laguna a 1,39 km² ostrůvky, zbytek patří korálovému útesu a písčinám. Atol se skládá z ostrůvků St. Joseph, Ressource, Fouquet, Ile Varres, Petit Carcassaye, Grand Carcassaye, Benjamin, Bank Ferrari, Chien, Bank de Sable, Bank Cocos, Ile Palm a Pelican. Největším ostrovem atolu je Saint Joseph, ležící na jihovýchodě.

Atol byl kdysi prosperující kokosovou plantáží a rostly zde také různé druhy stromů. Z ostrova ďArros sem přijížděli obyvatelé, kteří se věnovali pěstování kokosů a rybaření.
Zdejší laguna je opravdovým přírodním rájem. Žijí v ní humři, korálové ryby, mořské želvy a za přílivu vylézají z hlubin laguny na mělčinu krabi. U korálových stěn a v mořské trávě, která pokrývá většinu laguny, se sdružují ústřice. Na ostrově žije také plno druhů krásných ptáků.

Atol Saint Joseph, Seychely