Jste zde

Domů » Neobývané

Aride

Želva kareta na Seychelách
Autor: D-Stanley

Seychelský ostrov Aride je jednou z nejvýznamnějších přírodních rezervací na světě.

Tato "Divoká perla" v Indickém oceánu má přitom rozlohu jen 68 hektarů.

Pokud někdy navštívíte Seychely, měli byste určitě ostrov navštívit.

Patří k nejkrásnějším ostrovům, a vy tak můžete vidět jeden z posledních přírodních rájů na světě.

Je pravděpodobně nejlépe zachovaným ze 115 seychelských ostrovů. Bez potkanů ​​a koček je pravým rájem pro největší koncentraci mořských i suchozemských ptáků.

V období od května do října tady hnízdí přes milion ptáků, je tu největší populace ještěrek na Zemi, žijí tu pravé želvy karety i karety obrovské, a také zde rostou i velmi zajímavé druhy rostlin.

Z 10 druhů mořských ptáků tady můžete zahlédnout rybáka rajského, který zmizel ze všech ostatních Seychelských ostrovů.

Faeton červenoocasý hnízdí na severních útesech ostrova a nody tenkozobý v sezóně postaví asi 200 tisíc hnízd v korunách stromů. Je to největší světová kolonie těchto ptáků.

Současně na zemi hnízdí ještě větší počet rybáků černohřbetých. Jedním z nejpůsobivějších vjemů jsou neúnavné zvuky fregatek. Občas je možné fregatky sledovat, jak mazaně kradou jiným ptákům úlovky ze zobáku.

Aby tomu tak zůstalo i pro časy budoucí, je tento ostrůvek více méně neobydlený. Jedinými obyvateli je 6 zaměstnanců rezervace, kteří žijí v malých domech v jižní části ostrova uprostřed Indického oceánu.

Na pobřeží ostrova je omezen provoz lodí i člunů. Aby bylo možné u ostrova zakotvit, je nutné se smířit se skutečností, že kotvit se tu smí jen v určité vzdálenosti od pobřeží.

Turisté poté musí přestoupit na palubu člunu, který je pak zaveze na Aride. Na ostrově také nenajdete vůbec žádné místo k ubytování a nedá se sem připlouvat kdykoliv.

Na výlet do překrásné přírodní rezervace se můžete vydat od pondělí do pátku. Návštěvy v sobotu a neděli jsou možné jen po předchozí domluvě.

Aride je také znám i jako "Suchý ostrov", protože srážky jsou tu poměrně vzácné. Přesto se na ostrůvku až překvapivě dobře daří vegetaci.

Ostrov je útočištěm i mnoha rostlinných druhů. Roste tady mnoho druhů orchidejí, nebo např. gardénie Wrightova, která se nevyskytuje nikde jinde na světě a podobně je tomu i v případě rostlin rodu Peponium, které také rostou jen tady.

Seychely jsou skutečným rájem na zemi. Málokteré jiné souostroví či země toho tolik udělala pro přírodu, než právě Seychelská republika. Ostrov Aride se stal chráněnou přírodní rezervací již v roce 1967.

Jen 10 km severně od Praslinu tak objevíte kousek prapůvodní přírody, doslova přírodní zázrak, který je světovým unikátem.

Pohled na nodyho, Seychely
Autor: fveronesi1
Jedna ze seychelských pláží
Autor: soseychelles

Místo

Ostrov Aride 4° 12' 52.0884" S, 55° 40' 4.9404" E
Location