Jste zde

Domů » Příroda

Živočichové na ostrovech, 1. část

Seychelský šnek
Autor: Corrafig

Kromě suchozemských a vodních ptáků, které jsme popsali v některých článcích, žijí na souostroví Seychely i jiná zvířata. Třeba zůznorodost hmyzu je poměrně velká a mimo něj se na Seychelách vyskytují i plazi.

Pro vědce je velkou záhadou, jak je možné, že na ostrovech tak vzdálených od nejbližší pevniny, žijí endemičtí obojživelníci jako například žáby nebo červoři.

Ze savců jsou na Seychelách zastoupeni kaloni nebo bodlíni. Na ostrovech samozřejmě najdete krysy a další savce, které dovezl člověk, jako třeba psy a kočky. V porovnání s africkými zeměmi - hlavně těmi pevninskými - je však druhová rozmanitost díky odlehlé poloze ostrovů spíše chudá.

Hmyz

Na ostrovech Mahé, Praslin, La Digue a Bird Island žijí brouci, motýli a housenky. Na všech ostrovech najdete pavouky, celkem jich tu žije přes 70 různých druhů. Většina z nich je však tak malinká, že je člověk jen tak nespatří.

Madagaskarského pavouka nephila inaurata ale rozhodně nepřehlédnete. Je velký jako dlaň. Do této pozoruhodné velikosti však dorůstají pouze samičky, samečci jsou mnohem menší. Přestože tito velcí pavouci mohou u vás vyvolat až odpor, nejsou nebezpeční.

Na nohou mají červené průsvitné pruhy. Vyfotíte-li je proti světlu, vypadá taková fotografie velmi působivě. Jediného osamoceného pavouka spatříte jen zřídka. Většinou totiž žijí v koloniích, které si nad silnicemi a telefonními dráty vyrábějí z jemných nití pravidelné pavučiny. Pro každého, kdo se bojí pavouků, je jistě velmi nepříjemné proběhnout pod touto jemnou klenbou.

Se zářivě žlutými vosami není žádná legrace, mohou měřit až 3 cm. Místní obyvatelé je považují za mimořádně nepříjemné spolubydlící. Pokud vosa člověka bodne, postižené místo silně nateče. Otoky pak vedou k silným bolestem, a to se netýká jen alergiků.

Vosy naštěstí nejsou nijak zvlášť agresivní, proto byste neměli propadat panice, jakmile ji spatříte. I když budete mít vosí hnízdo jen pár metrů od vašeho ubytování, neměl by to být žádný problém. Na rozdíl od vos v Evropě se vosy na Seychelách nevrhají na jídlo nebo pití, které je na stole. Zaútočí jen v tom případě, že je opravdu zaženete do úzkých nebo se dotknete jejich hnízda.

Šneci

Co se týče šneků, na souostroví Seychely můžete narazit na 2 extrémy. Šneci mohou na délku měřit klidně i přes 10 cm, ti nejmenší zase kolem 1 cm. Tyto malé šnečky můžete vidět např. v národním parku na ostrově Praslin na kmenech palem.

Savci

Jídelníček endemického kaloně (pteropus seychellensis) je tvořen ovocem, díky metrovému rozpětí křídel působí opravdu impozantně. Přestože je aktivní především v noci, poletuje i ve dne - především pozdě odpoledne a pochutnává si například na zralém, šťavnatém mangu.

Kaloni pro vás mohou být opravdovou noční můrou: v noci se totiž "dohadují" o ty nejlepší plody. Přitom vydávají příšerně hlasité skřeky, které znemožňují klidný spánek.

Krabi

Krabi jsou neuvěřitelně plachá zvířata. Na Seychelách, kde jich žije opravdu hodně, narazíte na kraby v různých prostředích. Pokud zaslechnou sebenepatrnější zvuk, ihned zalezou do úkrytu nebo utečou co nejrychleji pryč. Jsou velmi hbití.

Na Seychelách jsou zastoupeny druhy různých barev a různých velikostí. Mnoho jich žije na plážích, kde si denně v zemi vyhrabávají své úkryty.

Seychelský krab

Místo

Ostrov Mahé 4° 38' 56.94" S, 55° 25' 11.8992" E
Location