Jste zde

Domů » Obývané

Zážitky v přírodě, 1. část

Malý seychelský ostrov Curieuse

Aldabra

Jeden z největších korálových ostrovů souostroví Seychely na světě bývá označován jako živé přírodovědné muzeum. Kromě několika lidí, kteří na Aldabře žijí kvůli ochraně přírody, je ostrov neobydlen. Je možné vydat se sem na jednodenní výlet, ale Aldabra je zajímavá spíše pro přírodovědce, kteří se chtějí dozvědět více informací o želvách obrovských nebo vzácných druzích ptactva.

Amirantes

Z vnějších korálových ostrovů jsou nejblíže Mahé právě Amriantes. Vzdálenost Amirantů od Mahé se pohybuje mezi 220 - 340 kilometry. K Amirantům patří hned několik ostrovů: Alphonse, Rémire, Boudeuse, D’Arros, Desroches, Desnoeufs Étoile a Marie Lousie, St. Joseph anebo Poivre.

Ostrovy jsou rájem pro mořské ptáky. Například na ostrově Desnoeufs žijí kolonie rybáků. Obzvláště živo je zde od května do června, kdy se líhnou mláďata. Část vajíček - jsou považována za opravdovou delikatesu - místní lidé posbírají a dovezou na Mahé, kde se dále zpracovávají.

Aride

Chráněný ostrov Aride v souostroví Seychely je proslulý pestrým světem ptactva i množstvím ryb. Kromě toho zde kladou vajíčka želvy obrovské. Výlet na Aride se vám určitě vyplatí.

Bird Island

Ostrov je světoznámý díky obrovským ptačím koloniím. Od května do října sem přilétají rybáci, aby zde kladli vajíčka a vychovávali mláďata. Když mračna ptáků za úsvitu odlétají a večer se západem slunce se vracejí, je to opravdu nezapomenutelná podívaná.

Miláčkem ostrova je Esmeralda - údajně největší želva obrovská na světě. Bird Island je ideálním místem pro každého, kdo chce strávit svojí dovolenou mimo civilizaci, miluje potápění, plavání, šnorchlování a pochopitelně pozorování ptáků.

Cousin

Na ostrov velký pouhých 29 ha se slétávají ohrožení ptáci. Roku 1968 ostrov koupila Mezinárodní rada pro ochranu ptactva a s finanční pomocí World Wide Fund for Nature z něj vytvořila jedinečnou přírodní rezervaci.

První cíl, který si Rada vytyčila, byla záchrana ohrožených rákosníků a snovačů. A to se skutečně podařilo. Oba druhy ptáků dnes najdete i na sousedních ostrovech. Na Cousin se vypravte nejlépe v dubnu a květnu, kdy zde - v době líhnutí - přilétají hejna ptáků.

Curieuse

Malý, jen 3 km dlouhý, ostrov leží jen 2 km od Praslinu, v oblasti národního parku. Ostrůvek je hustě porostlý křovinami a stromy. Kdysi na mnoha seychelských ostrovech rostly palmy coco de mer, ale dnes je najdete jen na několika místech. Právě Curieuse s Praslinem jsou jediné ostrovy, kde tyto palmy rostou.

Místo

Ostrov Aride 4° 12' 46.7064" S, 55° 39' 56.124" E
Location