Jste zde

Domů » Příroda

Tropické ovoce, 3. část

Seychely - tropické ovoce

Mango bylo dovezeno z Indie, kde se označovalo za "královnu ovoce". Plody prodávané v evropských supermarketech jsou ale sklízeny v době, kdy byly ještě nezralé a zelené. Svou chutí tak bohužel vůbec nepřipomínají mango, které uzrálo na slunci.

Obrovský strom mangovník má hustou, širokou korunu. Jeho oválné plody měří asi 10 cm, jejich dužina je měkká a oranžová, chuť sladce trpká.

Na Seychelách jich roste řada druhů. Nejkrásnější je asi figette s tmavě červenými plody. Za nejchutnější druhy jsou zase považovány maison rouge a perroche: jsou poměrně malé a velmi sladké.

Z nezralého, ještě zeleného manga se často připravuje salát, který se posolí a jí se syrový. Mango uzrává od října do prosince a v té době ho mají Seychelané opravdu nadbytek. Používají ho dokonce i jako krmivo pro dobytek! Po zbytek roku je však mango vzácné a ani na trhu ve městě Victoria není zrovna levné.

Strom papáji je malý a štíhlý. Na vršku se rozprostírá vějířovitá stříška úzkých, velkých listů. Přímo z kmene pod touto zelenou klenbou vyrůstají těžké plody, které jsou až 30 cm dlouhé. Ve zralém stavu jsou světle žluté.

Dužina papáji je oranžová a chutná sladce. Uzrává celoročně, proto seychelské hotely a penziony běžně nabízejí ke snídani čerstvou papáju.

Pokud se vypravíte do hor, vlevo i vpravo podél cest spatříte malé, tmavě červené ananasy. Jedná se o divoce rostoucí plody. Bohužel nejsou jedlé, ale o to vypadají krásněji.

Zralý ananas je žlutý až oranžový, keř dosahuje výšky zhruba půl metru. Nejdříve ze země vyrůstají tvrdé, tmavě zelené listy, z jejichž středu vystupuje malý kmen. Na vrcholku kmene pak vyroste plod.

Ananas uzrává jednou do roka – přibližně v období našich Vánoc. V tomto čase si ho můžete koupit na trhu ve Victorii za opravdu příznivou cenu.

Kvajáva (kreolsky guajav) je oválné ovoce, velké přibližně jako jablko. Pod hrubou, žlutou slupkou se ukrývá měkká dužina plná jadérek. Je velmi bohatá na vitaminy (hlavně vitamin C) a chutná podobně jako kdoule.

Místo

Victoria 4° 37' 24.0852" S, 55° 27' 10.7424" E
Location