Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Tropické ovoce, 2. část

Seychelské banány

Nejznámějším tropickým ovocem jsou banány. Na světě roste asi 125 druhů banánů a nejméně 25 druhů z toho roste na Seychelách, kde banány patří k nejdůležitějším potravinám.

Nejpoužívanější druh se jmenuje Mille (v překladu "Tisíc"). Jeho název je odvozen podle toho, že na keři roste plno malých banánků. Rozšířený je rovněž druh Gabou a jeho varianty Gabou de Maurice, Gabou Géante anebo Gabou Naine.

Za nejchutnější druhy považují Seychelané Mignonne a Tahiti. Druh Mignonne poznáte podle tmavě červené slupky, chutnají sladce a ovocně. Banány Tahiti jsou drobounké, oloupané jsou téměř bílé.

Chlebovník byl dovezen v době kolonialismu, kdy sloužil jako potrava pro otroky. Otrokáři na ostrově Silhouette pěstovali vedle svého domu vždy jeden strom, aby tak zajistili potravu svým pracovníkům. Dlouhou dobu byl chlebovník také potravou prostých Seychelanů.

V zahradách podél většiny silnic dnes stojí mohutné stromy ověšené těžkými, kulatými, světle zelenými plody. Strom bývá vysoký více než 20 m. Má hustou, plnou korunu a nádherné bílé květy. Z plodů chlebovníku se připravuje výtečné curry, můžete je také grilovat, opéct na oleji i uvařit – jen je nesmíte jíst syrové!

Žakie (anglicky jackfruit) je "blízká příbuzná" chlebovníku. Kmen stromu se tyčí do výšky přibližně 10 metrů a přímo z něj vyrůstají plody poseté malými nopky. Opravdu velké exempláře váží až 20 kg.

Pokud naříznete slupku žakie, omámí vás pronikavý, nepříjemný zápach. Pokud vyberete několik vlákének dužiny a okusíte je, pak zjistíte, že syrové chutnají výtečně. Uvnitř vláken se nachází jádro, které se dá opéct. Velikostí i chutí připomíná lískový oříšek.

Ledvinovník západní byl kdysi pěstován kvůli svým semenům. Ta když se opečou, chutnají příjemně po oříšcích. Dnes už se na Seychelách nepěstuje, ale roste ve volné přírodě: například v hornatých oblastech ostrova Praslin.

Strom mombín žlutý byl dovezen z Tahiti a dnes ho najdete v mnoha zahradách na ostrově Mahé. Jeho zelené plody připomínají jablko. Můžete je jíst i syrové, ale běžně se upravují jako salát. Plod na jemno nastrouháte, zakápnete octem a olejem.

Seychelský strom chlebovník
Autor: Scarygami