Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Tropické ovoce, 1. část

Karambola

Na Seychelách rostou dva druhy marakuji. Jeden druh je ve zralém stavu tmavě červený, barvou připomíná lilek a jeho slupka je tvrdá. Další druh marakuji je ve zralém stavu zářivě žlutý.

Marakuja roste a dozrává v zahradách a na plotech zahrad po celý rok. Jedná se o popínavou rostlinu, která se vine také kolem vysokých stromů a domovních zdí. Toto ovoce vypadá jako takřka pravidelná koule.

Ostrým nožem ji rozříznete na dvě půlky a lžičkou vyberete dužinu připomínající želé. Marakuja má dužinu plnou malých, černých jadérek. Zralé červené plody bývají zpravidla dost sladké, žluté plody chutnají trpce až kysele. Pokud jsou opravdu hodně zralé, potom je můžete jíst i neoslazené.

Karambola (kreolsky karanbol) pochází z Malajsie. Jedná se o delší ovoce oválného tvaru o pěti hranách, které se krájí na plátky. Ty díky zmíněným pěti hranám vypadají jako hvězdy.

Ovoce, které se pak prodává v Evropě, se sklízí ještě nezralé, a proto nám taky nijak nevoní. Svou specifickou chuť nabývá až v poslední fázi zrání, když ještě visí na stromě. Potom ale nevypadá tak hezky. Když se karambola sklízí zralá, je její chuť velice sladká a osvěžující.

Bilimbi (kreolsky bilenbi) aneb stromová okurka je menší než jeho příbuzná karambola. Plody rostou přímo na kmeni stromu, jsou zelené a kyselejší než karambola. Z tohoto ovoce se obvykle připravuje salát.

Zat je kulaté ovoce, velké přibližně jako tenisový míček. Pokrývají ho zelené šupinky, které když sloupnete, dostanete se k bílé, krémovité dužině velice intenzivní chuti. Nejlepší je vybrat dužinu lžičkou. Kvůli měkké konzistenci je dužina výborná k přípravě dezertů.

Anona ostnitá (corrosol, soursop) připomíná svou chutí zat, ale je ještě intenzivnější. Její dužina připomíná želé. Slupka anony je tmavě zelená, lesklá a pokrytá spoustou malých bodlinek.

Seychelané anonu rozhodně nejedí večer, jelikož se jedná o dost "těžké" ovoce. Pokud v restauraci na jídelním lístku objevíte corossolovou zmrzlinu, rozhodně ji vyzkoušejte. Je to opravdu pochoutka!

Liči (kreolsky letzis) se na rozdíl od karamboly, zatu nebo anony hodí na export nebo konzervaci. Proto se s ním v minulých letech seznámila i Evropa. Malé, kulaté plody s tvrdou slupkou připomínají chutí zat nebo anonu. Dužina liči je ovšem pevnější a jeho jádro je větší.

Žakie
Mango