Jste zde

Domů » Příroda

Svět zvířat, 4. část

K dalším podmořským oblastem patří východní pobřeží ostrova Mahé mezi zátokou Anse Royale a jižním cípem ostrova. Dalším chráněným územím je západní část Mahé kolem Port Launay. Ve všech těchto oblastech je dokonce zakázáno sbírat mušle, které moře "vyplivne" na pláž.

Chráněné území mořského parku Ste. Anne Marine National Park podél východního pobřeží Mahé bylo bohužel značně poškozeno. Důvodem této devastace byla stavba rychlostní silnice k letišti, která způsobila změny proudů a tím pádem i přeměnu životního prostoru pod vodou, čímž došlo k úhynu mořských živočichů.

U severního a západního pobřeží ostrova Cerf, kde se dříve rozprostíraly korálové zahrady, teď leží na mořském dně kusy korálů, které změněné proudy zničily. Na tomto místě už nové korály nikdy neporostou.

Kolem útesů u ostrovů Round, Moyenne, Sainte Anne, Long a podél východního pobřeží ostrova Cerf však zůstal život zachován. Přesto uplyne ještě několik desítek let, než se v moři kolem souostroví Seychely obnoví opravdu nedotčená fauna.

Zářivě bílé pláže seychelských ostrovů však zůstaly nepoškozené. Z velké části je několik tisíciletí vytvářely papouščí ryby. Čelistmi, které se podobají kleštím, ulomily kusy korálů, rozmělnily je a tak zlikvidovaly i korály a mořské řasy, které žily na odumřelých korálech. Papouščí ryby můžete pozorovat během šnorchlování. Uslyšíte, jak klapou čelistmi, než spadne na dno moře jemný písečný prach.

Kolem seychelských útesů žije přes 1000 druhů kostnatých ryb a několik desítek chrupavčitých ryb (žraloci, rejnoci). Většinou se podobají stejným druhům, které žijí v jiných oblastech Indického oceánu. Znalci však bez problémů rozeznají například perutýna ohnivého, který žije v moři kolem souostroví Seychely, od perutýna, který žije v Rudém moři nebo u Malediv.

Některé nápadné druhy ryb spatříte, i když se ponoříte jen kousek pod hladinu. Téměř u každého útesu žije klaun očkatý (rybka s černými, bílými a žlutými pruhy), kterého možná budete znát z animované pohádky "Hledá se Nemo", anebo ryby z čeledi rozedrancovitých (zářivě žluté, někdy s hnědými tečkami nebo s podélnými modrými pruhy).

Malá hejna rybek plavou kolem korálů. Spatřit můžete také havýše. Cítí-li se být ohrožený, načerpá do sebe vodu, aby působil ještě impozantněji. K dravým rybám patří třeba kanicovití. Když poplujete z Praslinu na ostrov La Digue, můžete také pozorovat létající rybu se dvěma křídly.

Na mnoha plážích nebo v mangrovových porostech spatříte malé, šedé živočichy. Leží na větvích nebo na žulových skalách, těsně nad vodní hladinou a nechají se omývat mořem. Pokud se k nim přiblížíte, rychle skočí zpátky do moře. Jedná se o lezce obojživelného. Tyto rybky měří 5 až 10 cm. Postupem času se přizpůsobily životu ve vodě i na souši.

Místo

Port Launay, Mahíé 4° 38' 42.8316" S, 55° 23' 7.7316" E
Location