Jste zde

Domů » Příroda

Svět zvířat, 3. část

Malí gekoni nejsou tak plaší. Hlavně večer, za elektrického osvětlení, je objevíte na stěnách i stropech místních domů. Je opravdu zábavné pozorovat tato přibližně deset centimetrů dlouhá zvířátka.

Gekoni jsou navíc velice užiteční. Někdy sedí bez pohnutí a vypadá to, jako by byli pouhá ozdoba. Někdy hbitě vystřelí vpřed, aby spolkli hmyz. Bez problémů pobíhají po svislých stěnách sem a tam. Dokonce i po stropě utíkají jako po podlaze.

Dlouho se nevědělo, jak a čím se gekoni udrží. Lidé se domnívali, že tito plazi mají na prstech přísavky. Ve skutečnosti mají gekoni na nohou malinkaté chloupky, které fungují jako suchý zip a díky nimž se mohou přichytit. Tyto chloupky jsou tak jemné, že se díky nim gekoni udrží dokonce i na skle!

Na seychelském ostrově Mahé většinou spatříte světle šedé gekony. Na ostrově La Digue naopak žijí zvířata jasně zelená. Jejich zbarvení závisí na barvě povrchu, na němž loví. Pokud je povrch zelený, jsou i gekoni zelení nebo hnědí. Kdyby byli jinak zbarvení, ptáci a kočky by je chytli a sežrali.

Kromě ještěrek a gekonů žijí na souostroví Seychely i jiní plazi: jeden druh chameleona a malí hadi, kteří nejsou jedovatí. Protože jsou plaší, uvidíte je opravdu jen zřídka.

Hmyz a pavoukovití

Pro vědce je hmyz na souostroví Seychely velice zajímavý. Výzkumy v posledních desetiletích ukázaly, že 65% všech druhů hmyzu není známých nikde jinde na světe. Mnoho z nich potřebuje k životu endemické rostliny, které se vyskytují také pouze na Seychelách.

Vysoký počet endemických druhů hmyzu je jedním z důkazů, že se ostrovy dlouhou dobu vyvíjely nezávisle na kontinentech. Hmyz také dokazuje, že všechny seychelské ostrovy byly kdysi dávno spojeny.

Vypadá to, že hmyz se na ostrovech v západní části Indického oceánu, ‫až na několik výjimek, vyvíjel jako jeden druh, z čehož vyplývá, že se ostrovy od sebe oddělily poměrně pozdě

Odborníci se domnívají, že během poslední doby ledové, přibližně před 15 000 lety, byla hladina Indického oceánu o 100 m nižší než dnes. Pokud by to byla pravda, pak tehdy celá Seychelská plošina vyčnívala nad vodní hladinu.

V okruhu 400 km kolem ostrova Mahé není moře hlubší než 75 m. Celá tato oblast se tedy musela nacházet nad vodní hladinou. Teprve za tímto územím se mořské dno svažuje do hloubky 400 m. Lze tudíž předpokládat, že existoval jeden ostrov o rozloze cca 50 000 km², na němž se vyvíjela specifická fauna a flóra.

Pokud budete mít štěstí, potkáte na Seychelách jeden ze 2 druhů škorpionů. Jsou vzácní a na rozdíl od druhů žijících v severní Africe nejsou nebezpeční, i když je jejich bodnutí bolestivé. Neškodní jsou také pavouci, o člověka se vůbec nezajímají. Své pavučiny si předou ve městech mezi dráty elektrického vedení a v přírodě mezi palmovými listy.

Mořští živočichové

Ve světě pod mořskou hladinou se toho v uplynulých desetiletích na Seychelách v porovnání s jinými částmi planety moc nezměnilo. Důvodem je hlavně zákaz rybolovu pomocí obřích sítí. Roku 1973 navíc vláda zařadila vodstvo kolem ostrovů Round Island, Ste. Anne, Cerf a Moyenne mezi chráněné oblasti.

Místo

Round Island 19° 50' 54.33" S, 57° 47' 25.1448" E
Location