Jste zde

Domů » Příroda

Svět zvířat, 1. část

Ptáci

Ptáčkovi jménem šáma seychelská bohužel chybí na souostroví Seychely přírodní hnízdiště, proto přežilo jen několik jedinců. Dnes ho ale již častěji spatříte na ostrově Frégate, kde se Seychelané snaží o obnovu původních rostlin a živočichů. Šáma tu tedy našla své původní prostředí.

Z Frégate se tento druh rozšířil i na ostrovy Cousin, Cousine, North Island a Aride. Jedná se o chráněné přírodní oblasti, v nichž žije několik desítek šám. Když byla zavedena ochranná opatření, žilo přitom pouhých sedm šám na ostrově Frégate! Šáma seychelská se svým vzhledem hodně podobá kosu. Její podsadité tělo je pokryto černým peřím a po stranách má několik bílých pírek.

Na trhu ve městě Victoria uvidíte často volavku rusohlavou, jak prohrabává odpadky. V africké savaně volavka obvykle doprovází stáda divokých zvířat a čistí jejich kůži. Na ostrově Mahé se pasovala do pozice "uklízečky" tržišť.

Strdimil často přebývá v zahradách a zatím mu nehrozí vyhynutí. Tento krásný ptáček měří jen pár centimetrů, má dlouhý a ostrý zobáček. Jeho lesklá náprsenka je zbarvená do modrozelena, horní část tělíčka je šedomodrá. Strdimil není příbuzný s jihoamerickými kolibříky, ale stejně jako oni se může na malou chvíli zastavit ve vzduchu, aby se napil nektaru z květů.

Toc-toc je nenápadný, šedohnědý pták z čeledi snovačovitých. Je velký přibližně jako špaček a žije pouze na Seychelách. Živí se semeny rostlin, ale miluje také syrovou rýži. Hodně Seychelanů je krmí. Pokud budete sypat pravidelně ve stejnou dobu na jedno místo rýži, možná přiletí velké hejno ptáků.

Blízkým příbuzným toc-toca je snovatec madagaskarský. Na Seychely byl dovezen roku 1879 a rychle se na souostroví rozšířil. Díky svému krásnému, červenému zbarvení vás hned zaujme. Seychelané mu díky jeho barvě přezdívají "Kardinál".

Když byl dovezen, lidé se obávali, že vytlačí domácího toc-toca. Dnes však žijí oba snovatci v míru vedle sebe, aniž by se zkřížili. Toc-toc přizpůsobil své rozmnožovací zvyklosti chybějícím ročním obdobím a líhne se po celý rok. Snovatec madagaskarský se naopak rozmnožuje pouze od listopadu do března – tedy v měsících, kdy je na Madagaskaru teplo.

Velmi hezky vypadá holub bradavičnatý. Má bílé bříško a šíji, červenou hlavu a tmavě modrá záda. Spatříte ho pouze ojediněle na ostrově Frégate. Na jiných ostrovech již vymřel.

Vodní ptáci

Když v Evropě panuje léto, hnízdí na Bird Islandu (severně od Mahé) obrovská kolonie rybáků černohřbetých. Ta čítá asi milion jedinců. Ještě větší kolonie hnízdí na ostrově Desnoeufs (nejjižnější ostrov Amirantů). Počet rybáků v této kolonii se odhaduje na zhruba 2 milióny.

Když vychází slunce, opouštějí obrovská hejna ptáků svá hnízdiště. Krátce před západem slunce se vracejí, aby strávili noc na souši. Pokud se nerozmnožují, létají nad širým mořem v tropických a subtropických krajích a loví ryby.

Místo

Victoria, Mahé 4° 37' 16.482" S, 55° 27' 4.032" E
Location