Jste zde

Domů » Příroda

Svět rostlin, 2. část

Seychelský bois jasmin
Autor: dinesh_valke

Kokosová palma

O jednu rostlinu Seychel se člověk z ekonomického hlediska zajímá dodnes. Jedná se o kokosovou palmu, jíž se velmi daří na písčité půdě podél tropických pobřeží – hlavně na pobřeží Tichého a Indického oceánu. Již někdy od 17. století ale bylo známo její všestranné využití. Když námořník ztroskotal, mnohdy ho zachránila právě kokosová palma.

Léčivé a jedovaté rostliny

80% všech seychelských rostlin tvoří endemické druhy, jejich léčivé účinky jsou předmětem odborných diskuzí. Místní lékaři a odborníci zabývající se přírodní medicínou však o nich již dříve měli spoustu informací, které se dědily z generace na generaci.

Tenké, světle zelené listy lilku černého (kreolsky brede marin) jsou v syrovém stavu jedovaté. Uvařené jsou naopak jedlé a chutnají velice dobře. Tuto rostlinu najdete v téměř každé zahradě na souostroví Seychely. Připravuje se z ní třeba polévka a svou chutí trochu připomíná špenát.

Dieffenbachie, nazývaná také dumb cane nebo bois tangue, pochází původně z teplých oblastí na jihu USA. Jedná se o nízké keříky, jejichž větvičky a listy mají opojné účinky. U žen mohou dokonce způsobit neplodnost.

Rostlina bois jasmin roste pouze na Seychelách. Pokud rostlinu slisujete, vyteče z ní mléčná, jedovatá, velmi nebezpečná šťáva. Říká se, že seychelští čarodějové (francouzsky tonton) z ní připravují smrtelný jed.

Fleur poison je okrasná, divoce rostoucí rostlina. Najdete ji v nížinatých a obdělávaných oblastech ostrovů. Její květy i plody jsou jedovaté.

Na Seychelách potkáte děti, které nosí řetízky a náramky s tmavě červenými kuličkami. Jedná se o semena lékořice, jejíž rostlina byla dovezena z Indie. Syrová semena jsou prudce jedovatá a jejich požití může dokonce člověka usmrtit.

Bylinkáři (francouzsky raspai) ale vědí, jak správně s jedem zacházet. Správným dávkováním a smícháním s jinými přírodními produkty z ní dovedou vyrobit nejrůznější léky.

Semena tanguinu se v minulosti používala k vykonání rozsudku smrti. Podle seychelského zákona musí každý, kdo prudce jedovatý tanguin na svém pozemku najde, rostlinu okamžitě zničit. Léčitelé na Madagaskaru ji ovšem využívají k výrobě velice účinných léků.

Betlémská hvězda (kreolsky herbe poison) je keřík vysoký až půl metru, rostoucí převážně v horských oblastech. Často ho najdete ve stínu kokosových palem nebo velkých skal. Šťáva vylisovaná z betlémské hvězdy je jedovatá. Dostane-li se do kontaktu s očima, může způsobit až oslepnutí.

Kulčiba dávivá obsahuje jed strychnin. Jedná se o menší stromek, jehož tenké větve jsou ověšeny ostrými ostny. Velice často se vyskytuje na svazích na západním pobřeží ostrova Mahé.

Na souostroví Seychely roste šest druhů rostlin pandánů, vzhledem se ale od sebe skoro vůbec neliší. Kořeny vypadají jako tenké klacíky, v kmen, který může být velký až 2 m, se spojují až nad zemí. Na vrcholku tohoto stromu rostou tvrdé, úzké, šroubovité, temně zelené listy. Plody stromu připomínají ananas, ale nejsou poživatelné.

Místo

Mahé, západní pobřeží 4° 40' 38.5896" S, 55° 26' 50.9388" E
Location