Jste zde

Domů » Příroda

Svět rostlin, 1. část

Když se v 17. století na souostroví Seychely vylodili první osadníci, zanechali po sobě zprávy, v nichž popisovali krásu lesů, které ostrovy pokrývaly. Na prvních francouzských námořních mapách byl Mahé dokonce označen názvem ĽÎle ďAbondance (Ostrov hojnosti).

Kdo dnes přijede na Mahé, je rovněž uchvácen hustou vegetací, tvary a barvami obrovských listů stromů i keřů. Původní říše rostlin, kterou popsali první obyvatelé, již ovšem neodpovídá té dnešní.

Později se v pralesích rozšířily rostliny, které byly na Seychely dovezeny a byly pěstovány jako užitkové. Hlavně se skořicí se v horských oblastech setkáte téměř na každém kroku.

Postupem času byly zlikvidovány mangrovy, jediné jejich zachované "společenství" dnes najdete v oblasti Port Glaud. Mezitím se však nové mangrovy vytvořily na západním pobřeží ostrova Mahé a také v oblastech se slanou vodou, mezi východním pobřežím Mahé a ostrůvky, které byly navršeny poblíž města Victorie a letištěm teprve v 90. letech.

Za oblastí mangrovů se rozprostíral pás nížin pokrytý hustým lesem. Les rostl i na úbočí hor, až do výšky 300 m nad mořem. Vzácné stromy, z nichž nejznámější byl díky své tvrdosti nazýván bois de fer (železné dřevo), dosahovaly výšky až 40 m. Do výšky 20 m neměly žádné větve. Kmen stromu měl v průměru 5 m.

Nad pásem lesů se ve výšce 300 - 600 m.n.m. rozprostíral vegetační pás se stromy vysokými až 20 m. V této husté džungli rostly také květiny, keře, byliny a orchideje. Orchidej fleur-paye-en-queue roste dodnes pouze na Seychelách a v několika botanických zahradách.

Oblast nejvyšších hor Mahé (600 - 900 m.n.m.) pokrýval nízký keřovitý les, jehož stromy nebyly vyšší než 10 - 15 m. Tamní stromy měly silné, tmavě zelené, kožovité listy. Lesy poskytovaly materiál pro stavbu lodí a domů, a také dřevo do kamen, na nichž se vyráběl skořicový olej.

Kokosové plantáže a nižší stromy jako anacardium (kešu) nebo skořicovníky vytlačily již v 19. století většinu pralesů. V nejvyšších oblastech ostrovů Mahé, Praslin, Silhouette a La Digue ovšem najdete i dnes nedotčená místa s původní vegetací, která jsou chráněná.

Na ostrovech Aride, Cousin, Cousine a North Island začal být díky nejrůznějším ekologickým projektům obnovován původní prales. Neobydlený ostrov Aride, jehož regenerace probíhá už několik staletí, už byl téměř uveden do původního stavu. Na ostrově nebyli vysazeni pouze krokodýli.

Dovezené okrasné rostliny

Ať budete na Seychelách kdekoliv, všude uvidíte kvetoucí ibišek nebo bugenvileu. Obě rostliny kvetou po celý rok a obzvlášť vás asi překvapí ibišek, jehož květy hrají mnoha barvami. Kromě tmavě červených květů, které známe v Evropě, uvidíte na Seychelách i žluté, oranžové, modré a fialové.

Tzv. "ohňový strom" dosahuje výšky až 20 m. Pojmenován je podle své koruny, která je v listopadu a v prosinci pokryta ohnivě červenými květy. Pravděpodobně pochází z Madagaskaru, ale dnes ho spatříte i v mnoha jiných tropických zemích.

Dřeviny

Až do začátku 20. století vyvážely Seychely tvrdé dřevo. Nikdo bohužel ale nepomyslel na škody, které způsobí kácení lesů přírodě. Nejkrásnější a nejznámější byl strom se železným dřevem, tzv. "bois de fer", který rostl na ostrově Mahé.

Za své jméno vděčí tvrdému dřevu, které se hodně podobá thajskému teaku. Dorůstal do výšky více než 40 m. Šlo tedy o největší strom, jaký kdy na Seychelách rostl.

Místo

Port Glaud 4° 39' 43.038" S, 55° 24' 45.5652" E
Location