Jste zde

Domů » Pláže

Sportovní aktivity, 2. část

Seychely a potápění
Autor: sky#walker

Kvůli pěší turistice a chození po horách se na Seychely určitě nejezdí, ale určitě byste mnohé propásli, kdybyste si to aspoň jednu nevyzkoušeli. Jedinečnou místní přírodu a krajinu totiž nejlépe poznáte, když budete chodit pěšky. Cest je hodně a nemusíte je složitě hledat. Turistická centrála vyznačila mnoho cest a opatřila je informačními tabulemi.

Protože jsou cesty hrbolaté a mnohdy strmé, vezměte si pevné boty. Jinak vám stačí pokrývka hlavy, tričko a šortky. Kdo bývá často poštípaný od komárů, měl by si obléknout dlouhé kalhoty a košili s dlouhými rukávy. Do batohu byste měli přibalit pláštěnku a dostatečnou zásobu pití. Nejlepší období je od května do srpna, letní monzun totiž ochlazuje. V každém případě byste měli na túru vyrazit už ráno, kdy bývá chladněji. Nezapomeňte, že se na Seychelách kolem 18. hodiny stmívá.

Mnoho turistů se s chutí vykoupe u bazénu, který některé hotely mají. Najít místo na pořádné plavání v moři totiž není snadné, kvůli malému množství vody v lagunách. Určitě ale noste obuv do vody, ochrání vás před ostrými korály a mořskými ježky. Tyto problémy nebudete mít na písečných plážích bez korálů, neboť zde je mořské dno písečné a rychle se svažuje do hloubky. Podle směru monzunu však v těchto místech může být větší či menší příboj. Záleží na poloze zátoky, zda můžete počítat s velkými vlnami v letních či v zimních měsících.

Rozhodně dbejte výstražných značek, které na plážích najdete. Na východním pobřeží ostrova Mahé nejsou pro milovníky plavání, díky laguně kolem pobřeží, vhodné podmínky. Výjimkou je pláž Anse Royale na jihu ostrova, kde je vně laguny korálový útes a hloubka je zde několik metrů. Na opačné straně ostrova najdete spoustu pěkných písečných zátok: Carana Beach, zátoka u hotelu Sunset, zátoka u hotelu Northolme, Beau Vallon Bay, Grand Anse, Anse à la Mouche, Anse Soleil, Anse Intendance.

Na ostrově Praslin jsou to zátoky: Anse Lazio, Anse Georgette, Anse Kerlan, Anse Volbert, na ostrově La Digue: Grand Anse, Petite Anse, Anse Cocos, Anse Source ďArgent, na ostrově Frégate: Anse Victorin, Anse Bambous a na ostrově Silhouette: Anse Mondon.

Plachtění u seychelského pobřeží se můžete věnovat po celý rok, neustále tu totiž vane lehký vánek. Ten ale během zimních a letních monzunů může zesílit.

Potápění je na Seychelách velmi populární. Na ostrově funguje více než tucet potápěčských škol, kde si můžete zaplatit kurz, objednat výlet anebo půjčit potápěčskou výzbroj včetně podvodní kamery. Většina škol vydává mezinárodně platné certifikáty o absolvování kurzů.

Začátečníci by si pro jistotu měli doma zajít k lékaři a donést lékařské potvrzení, že se mohou potápět. Zkušení potápěči by si zase měli vzít potápěčský průkaz, v němž jsou zaznamenány jejich zkušenosti s potápěním. Nejlepší měsíce na potápění jsou duben/květen a říjen/listopad, kdy bývá moře nejklidnější a člověk dohlédne až na vzdálenost 30 m.

Pro windsurfing nabízejí Seychely nejvhodnější podmínky v době letního monzunu (květen - září), severozápadní monzun (prosinec - březen) už není tak ideální. Někdy sice pořádně zafouká, ale někdy vítr úplně ustane. Bezvětří, jehož začátek ovšem nikdy správně neodhadnete, trvá 1 měsíc. Hotely a půjčovny na Mahé sice půjčují výbavu na windsurfing, ale její kvalita často neodpovídá standardu, na nějž jsou příznivci tohoto sportu zvyklí. Proto si raději vezměte vybavení již z domova.

Místo

Mahé, pláž Anse Royale 4° 44' 29.5296" S, 55° 31' 5.0052" E
Location