Jste zde

Domů

Seychely - historie a politika

Guvernér Quéau de Quinssy

Seychely nesou své jméno od r. 1756, kdy se jich na příkaz Francie zmocnil irský kapitán Corneille Nicolas Morphey. K významným osobnostem Seychel patřil Quéau de Quinssy, který přijal úřad guvernéra r. 1794. Když se 16. května 1794 objevili před městem Victoria na ostrově Mahé Angličané s velkou vojenskou přesilou, neviděl Quinssy jinou možnost než podepsat kapitulaci.

Jakmile anglické lodě zmizely za obzorem, opět vztyčil francouzskou trikoloru. Tato hra se udála celkem sedmkrát. Roku 1814 Angličané ostrovy po mnoha námořních bitvách konečně získali, ovšem Quinssy v úřadu zůstal. Jméno si ale změnil na Quincey. Britové zde poté zrušili otroctví, tento akt dnes připomíná socha muže na předměstí Victorie (Zomn lib), jenž symbolicky přetrhává své řetězy.

Seychely jsou považovány za poměrně stabilní demokracii. 5. června 1977 využil France-Albert René nepřítomnosti demokraticky zvoleného prezidenta Jamese R. Manchama a provedl státní puč. Od té doby vyhrával René, který studoval v Anglii a Švýcarsku, všechny volby. Ale i z těch v roce 1993, kterých se poprvé účastnilo několik stran, vyšel jako vítěz. I když jen těsně.

Kdo se stane předsedou parlamentu, ale Seychelany vůbec nezajímá. Žít a nechat žít: to je heslo místních obyvatel. Stát zajišťuje základní sociální potřeby obyvatel, proto je na ostrovech životní úroveň podstatně vyšší než v blízké Africe. V posledních letech však ceny na Seychelách tak moc stouply, že si mnozí lidé musí najít druhé zaměstnání.