Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Seychelské lahůdky, 2. část

Plněné taštičky

Ručně vyráběná lahůdka, kterou na jídelním lístku ve velkých hotelech bohužel najdete spíše ojediněle. U stánků s občerstvením nebo v malých obchůdcích s potravinami si však hladový zákazník může koupit taštičky s nejrůznějšími náplněmi: rybí (tuňákovou), s drůbežím nebo hovězím masem. Většina prodavačů nabízí rovněž vegetariánské varianty.

Taštičkám se říká samosa a můžete je jíst teplé nebo studené. Původně pocházejí z Indie, kde se plní směsí z nahrubo nasekaných brambor, cibule, různých druhů zeleniny, mletého koření (kmínu, kurkumy, zázvoru), rybím, drůbežím nebo hovězím masem.

Polévky

U Seychelanů se těší velké oblibě nejrůznější polévky, tou nejznámější je hlavně polévka tec-tec. Plavou v ní malé mušličky a je velice chutná.

Ovoce

V oblasti kolem rovníku se daří exotickému ovoci, které u nás zná jen málo lidí. Některé druhy se v Evropě totiž vůbec neprodávají a mnoho evropských jazyků pro ně nemá ani pojmenování. Pokud budete na souostroví Seychely trávit dovolenou, určitě zdejší ovoce vyzkoušejte.

Seženete ho opravdu všude, obzvlášť velký výběr je na trhu ve městě Victoria. Za málo peněz koupíte téměř u každého stánku mango, papáju, mučenku i malinké banány. Nebojte se a klidně si ovoce kupte i u stánků podél cest. Soukromí obchodníci bývají většinou velice rádi, když si u nich turisté koupí ovoce. Navíc vám ochotně vysvětlí, jak se ovoce správně jí.

K dalším neobvyklým druhům ovoce na souostroví Seychely patří cherimoya (v kreolštině coeur de boeuf), guanabana nebo ovoce, jemuž se v kreolštině říká zat. Bohužel není snadné jmenované druhy sehnat. Nejlepší bude, když se zeptáte místních obyvatel, zda by vám je nemohli obstarat. Taky se jich určitě zeptejte, jak ovoce otevřít a jak ho jíst, neboť to je v mnoha případech složitější.

Například ovoce zat se konzumuje tím způsobem, že vydlabete jadérka spolu s dužinou. Pecky se nejí, ale pokud na nich ulpí dužina, klidně ji z pecek můžete okousat. Toto osvěžující ovoce chutná jako směs banánu a citrónu.

Místo

Město Victoria 4° 37' 17.2524" S, 55° 27' 6.804" E
Location