Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Seychelské lahůdky, 1. část

Seychelské jídlo na talíři
Autor: Last

Říká se, že ze všech kuchyní v oblasti Indického oceánu je kreolská (seychelská) kuchyně ta nejlepší. Je to možná také tím, že je hodně ovlivněna kuchyní indickou a také francouzskou gastronomií.

Během dovolené na souostroví Seychely se o špičkové kvalitě pokrmů určitě přesvědčíte i vy. Chutnají opravdu výtečně, místní obyvatelé umí vykouzlit z čerstvých surovin ty nejlepší lahůdky na váš stůl.

Dvě nejdůležitější ingredience seychelské kuchyně jsou bezpochyby ryby a rýže. Ryby jsou uloveny a většinou také hned do několika hodin uvařeny. Takto čerstvě připravené ryby se pak doslova rozplývají na jazyku.

Na ostrovech má dlouhou tradici pěstování koření, které je rozšířeno také dnes. Aromatické přísady dodávají mnoha pokrmům opravdu ojedinělou chuť. Při přípravě mnoha seychelských pokrmů se často používá také kokosová dřeň nebo kokosové mléko.

Ryby a dary moře

Moře kolem souostroví Seychely je bohaté na ryby i jiné živočichy a tak z nich místní obyvatelé připravují nejrůznější pokrmy. Papouščí i jiné ryby končívají na pánvi, grilu nebo v hrnci. Na hodně místech vám nabídnou rybí curry nebo pokrmy z humra. I když vám chutnají ryby a dary moře, nejezte prosím žraloka a želvy.

Tito živočichové jsou kvůli nekontrolovanému lovu vážně ohroženi. Navíc jsou zabíjeni neuvěřitelně krutým způsobem, jen aby si na nich labužníci mohli pochutnat. Pokud si přece jen chcete dát rybu, dopřejte si takový druh, který se vyskytuje kolem seychelských břehů v hojném množství.

Kokosový ořech

Seychelané velice oceňují kokosovou dřeň, kterou používají při pečení a vaření sladkých i pikantních pokrmů. Koláč s kokosem je kupodivu mnohem méně sladký, než bychom si ve Střední Evropě mysleli. Opravdu nepřipomíná žádnou sladkou tyčinku s kokosovou náplní.

Kokosová dřeň nebo kokosové mléko dodávají pokrmům specifickou chuť, výtečné je třeba kokosové chutney. Připravují ho například na ostrově Bird Island. Skládá se z kokosové dřeně, šťávy z tamarindu, soli, trochy čerstvého zázvoru a nadrobno nasekané jarní cibulky.

Čaj

V horských oblastech na ostrově Mahé se pěstuje čaj, která se ovšem prodává pouze na Seychelách. Černý čaj značky SeyTe na ostrovech seženete téměř v každém obchodě. Kromě čistého černého čaje si můžete vybrat z mnoha příchutí - vanilkové, skořicové, citronové, pomerančové a dalších.

Seychelské grilované dary moře
Autor: Last

Místo

Bird Island 3° 43' 12.558" S, 55° 12' 30.168" E
Location