Jste zde

Domů » Praslin

Praslin a Vallée de Mai, 2. část

Vallée de Mai a zelený gekon

Většina návštěvníků ani nezná rostliny, které spatří v národním parku Vallée de Mai podél cestiček. Zvláštností pralesa jsou různé druhy palem, které vyrůstají z tzv. opěrných kořenů. Kromě toho najdete na všech místech epifyty - rostliny, které rostou na jiných rostlinách.

Nyní se vraťme zpět k našim smyslům. Kromě šumu listů ve větru uslyšíte na mnoha místech ještě něco: absolutní ticho jen občas přerušené ptačím křikem. Na jiných místech pralesa zase uslyšíte vysoké kvákání malých žabiček, které v Májovém údolí žijí. Žabky ale vůbec není snadné najít. Z dálky možná uslyšíte, jak se mezi sebou domlouvají malí praslinští papoušci (coracopsis nigra barklyi). Možná je i uvidíte, pokud ale začne pršet, schovají se.

V Májovém údolí moc zvířat neuvidíte, jedině když budete okolí sledovat s mimořádnou pozorností. Po kmeni palem někdy lezou malí šnečci, kteří měří jen 2 cm. Občas narazíte na velkého endemického šneka, který si nese na zádech kulatou, plochou ulitu nebo na včely občerstvující se na květenství samčí palmy seychelské. Kromě hmyzu na Seychelách uvidíte také zelené gekony, kteří žijí v bezpečí mezi listy.

Kromě zvířat, z nichž část žije v úkrytu, jsou opravdovou pastvou pro oči palmové listy, které hýří všemi barvami. Kompozice zelené, červené a žluté barvy se ve slunečním světle ustavičně mění. Fascinující hra světla a stínu vás jistě okouzlí. Už jen proto byste měli Vallée de Mai navštívit a vyhradit si na pozorování dostatek času.

Vallée de Mai - epifyt
Májové údolí s papouškem
Ostrovy: