Jste zde

Domů » Praslin

Praslin a Vallée de Mai, 1. část

Praslin a rezervace Vallée de Mai

Původní, takřka nedotčený les, který kdysi pokrýval celý ostrov Praslin a ještě dříve pevninu Gondwanu, najdete ještě dnes v národním parku Vallée de Mai (Májové údolí). Jelikož je jeho příroda opravdu jedinečná, bylo údolí v roce 1983 zařazeno na seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Přímo u vstupu najdete turistické centrum, kde si zdarma do skříněk můžete schovat věci, která si nechcete vzít s sebou do pralesa.

Pár metrů od turistického centra se nachází hlavní vchod s pokladnami, kde již musíte zaplatit vstupné. V ceně je zahrnuta informační brožurka, ve které jsou popsány zajímavosti, které při cestě lesem uvidíte. Je k dostání v několika jazycích.

Veškeré stezky v Májovém údolí jsou dobře vybudované. Nejsou moc strmé, pokud však hodně prší, ocitnou se pod vodou. Vám bezbyde nic jiného než vyhledat úkryt pod velkými, vějířovitými listy seychelských palem a kochat se deštivým divadlem. Kapky deště, které dopadají na listy, zní jako skutečná symfonie mnoha bicích nástrojů.

Májové údolí musíte prožít všemi smysly. Hned jak vstoupíte, omámí vás teplá, zemitá vůně lesa. I zvuk palem je hodně zvláštní. Protože vějířovité palmové listy jsou opravdu velké, třou se o sebe dokonce i při slabounkém vánku, čímž vzniká jejich charakteristický zvuk. Ten vzdáleně připomíná kapky deště bubnující na střechu stanu.

Když se spustí silný déšť, nic nezůstane suché. Měli byste dokonce fotit podvodním fotoaparátem, citlivá zrcadlovka by měla zůstat v bezpečí vodotěsného pouzdra. Pokud budete chtít fotit, vezměte si alespoň čtyřstovkový nebo ještě lépe osmistovkový film nebo skutečně kvalitní digitální fotoaparát. Pro jistotu si ale vemte fotoaparát s bleskem, protože v pralese je na některých místech opravdu tma.

Praslin a stezka v Májovém údolí
Ostrovy: