Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Praktické informace, 1. část

Seychelská láhev piva

Lékařská péče
Seychely disponují výbornou lékařskou péčí, místní obyvatelé ji dokonce mohou využívat zdarma. Zdravotnická zařízení najdete na ostrovech Mahé, Praslin a Silhouette. Otevřeno bývá od 8.00 do 16.00, v sobotu jen do 12.00. V centrální nemocnici se zubní a oční klinikou ve městě Victoria (ulice Mont Fleuri Road) najdete i jiné specialisty.

Další nemocnice se nachází v Anse Royale. Na ostrově Praslin najdete 2 kliniky (v Grand Anse a v Baie Ste. Anne). V hotelech se o nemocné většinou postará zkušená zdravotní sestra. Je-li to nutné, zařídí nemocnému návštěvu lékaře. Soukromí lékaři sídlí především ve Victorii. Jejich adresy najdete v místním telefonním seznamu.

Cesta na ostrov
Téměř všichni turisté přilétají letadlem na letiště Mahé. Využít můžete třeba přímé spojení Mnichov - Mahé, kdy let trvá asi 9,5 hodiny. Několikrát týdně sem létají společnosti Air France a Air Seychelles.

Pivo a víno
V restauracích a samoobsluhách seženete 2 místní piva: Seyvrew a EKU. Obě značky patří pod německé pivovary a chutnají poměrně dobře. Láhve jsou velmi malé (275 mm). V restauracích a na pláži seženete pivo za 3-5 euro, v obchodě vás vyjde levněji. EKU bývá dražší.

Víno se většinou dováží z jižní Afriky (hlavně odrůda Cabernet Sauvignon). I v malých lokálech na pláži seženete červené a bílé víno dobré kvality. Za deci vína zaplatíte přibližně stejně jako za 1 pivo. V místních obchodech je malý výběr vín. Láhev obyčejného červeného vína neseženete pod 17 eur.

Autobusy
Veřejná autobusová doprava funguje na ostrovech Mahé, Praslin a v malé míře i na La Digue. Na frekventovaných úsecích Mahé jezdí autobusy v půlhodinových intervalech. Na některá místa jezdí autobusy i pozdě večer, ale obvykle jezdí od 6.00-19.00. Na Praslinu fungují 2 autobusové linky.

Autobus jezdí jednou za hodinu, v neděli méně často. Na La Digue jezdí autobusy podle potřeby, neplatí zde žádný jízdní řád. Autobusy nezastaví automaticky, ale na zamávání. Když chtějí místní na zastávce vystoupit, zavolají na řidiče "devan". Za jízdu zaplatíte, ať už jedete kamkoliv, 3 rupie.

Peníze
Když poletíte na Seychely, můžete si dovézt neomezené množství rupií. Když se budete vracet, můžete u sebe mít jen 20 rupií v mincích a 100 rupií v bankovkách.
V hotelech, bankách a autopůjčovnách většinou přijímají běžné platební karty (Visa, Master, Diners, Amexco, Eurocard). Peníze můžete vyměnit přímo na místě výhodněji než doma. Lepší kurz než hotely nabízejí banky.

Při příletu mezinárodních letadel jsou bankovní směnárny na letišti otevřené (i o víkendu nebo brzy ráno). Většina bank ve Victorii je otevřena jen dopoledne na pár hodin. Kromě Victorie najdete banky v Beau Vallon, Anse Royale, na letišti, na Praslinu v Anse Ste. Anne a Grand Anse a na pobřežní promenádě ostrova La Digue.

Místo

Victoria Hospital 4° 37' 52.5144" S, 55° 27' 21.8484" E
Location