Jste zde

Domů

Podnebí

Seychelský ostrov Praslin
Autor: Last

Díky blízkosti rovníku je klima na souostroví Seychely tropické a díky monzunům i relativně příjemné. Od května do září vane vítr z jihovýchodu, od prosince do března zase ze severozápadu. V dubnu a na přelomu říjen / listopad naopak panuje téměř bezvětří.

V tomto přechodném období může být počasí na Seychelách pro někoho opravdu nepříjemné. A to hlavně z toho důvodu, že vlhkost vzduchu je minimálně 80%. Komu vadí horko, rozhodně by neměl v této době na Seychely jezdit. Nedá se ovšem úplně přesně říct, kdy přechodné období začíná, ani jak dlouho trvá. Může přijít o měsíc později a může trvat třeba celé 2 měsíce.

Příjemné počasí panuje většinou od prosince do března - kromě dnů, kdy slábne monzun. Je to však ale zároveň období dešťů. Hlavně na hornatém ostrově Mahé se často vyskytují přeháňky, i když trvají většinou jen chvíli.

Od května do začátku října, kdy moc neprší, je na Seychelách bezpochyby nejpříjemněji. Jihovýchodní vítr vane ve dne v noci a udržuje teploty na příjemné úrovni. Nezapomeňte, že v tomto období jsou na moři velké vlny, takže se v něm nedá moc bezpečně plavat.

Indický oceán je u pobřeží seychelských ostrovů po celý rok příjemně vyhřátý, jeho teplota přesahuje i 26°C. Teplota vzduchu se pohybuje obvykle mezi 24°C a 30°C a vlhkost vzduchu je tu více méně konstantní a dosahuje hodnot kolem 75 %.

V lednu až dubnu teploty během dne šplhají až ke 30°C, v noci teplota klesá na přibližně 23°C. Nastává období dešťů, kdy se dá očekávat v průměru 20 deštivých dnů v měsíci a asi 200 - 400 mm srážek.

V květnu a červnu se denní teploty šplhají na 25 - 27°C a v noci bývá příjemných 20°C. V průměru opět 20 dní prší, ale dešťových srážek je již velmi málo - jen kolem 70 mm. V červenci jsou průměrné teploty kolem 24°C před den a 18°C v noci. I tento měsíc ale můžete očekávat krátké přeháňky.

V srpnu a v září bývá téměř stejné počasí jako v červenci, teploty dosahují příjemných 24 - 25°C. V říjnu obvykle teploty pomalu rostou a dosahují hodnot ve dne kolem 27°C. Začínají ale relativně silné deště. V listopadu se na Seychelách nezadržitelně blíží období dešťů. Denní teploty se pohybují okolo 28°C a Indický oceán dosahuje až 27°C.

Pro dovolenou na Seychelách je v podstatě ideální doba po celý rok, ovšem měli byste si současně uvědomit, že budete v tropech, a že zde tedy bývá období dešťů. Pro dovolenou na pláži byste si tak měli zvolit období, které spadá do období sucha, bude-li to jen trochu možné.

Období sucha ale není v tomto případě asi tím nejlepším označením, protože na Seychelách se dají vždy očekávat nějaké ty přeháňky. I přes tuto skutečnost lze označit za nejlepší čas období od května do října. Během této doby totiž lze s vysokou mírou pravděpodobnosti očekávat mnohem méně deště než v jiných měsících.

Seychely a jedna z pláží
Autor: Last

Místo

National Meteorological Services, Mahé 4° 40' 14.538" S, 55° 30' 49.7556" E
Location