Jste zde

Domů » Vnější skupiny

Ostrov Assumption

Seychelly - část ostrova Assumption

Malý ostrov Assumption leží v Indickém oceánu, severně od Madagaskaru. Od hlavního ostrova Mahé je vzdálen přes 1100 km. Nachází se asi 30 km jihovýchodně od atolu Aldabra a patří tak k seychelskému Vnějšímu souostroví Aldabra. Je to jeho jediný korálový ostrov, má rozlohu přibližně 11 km² (asi 7 km dlouhý a 2,5 km široký) a žije zde kolem jedné desítky obyvatel.
Jediná osada leží na chráněném západním pobřeží, obklopená stromy přesličníků. Na jih od ní najdete opuštěné kokosovníkové plantáže. Zde je také přistávací dráha, která vede mezi dvěma písečnými dunami směrem na jihovýchod od osady. Jedna z dun je vysoká přes 30 metrů. Západní pobřeží nabízí téměř nepřerušenou, 5 km dlouhou, písečnou pláž. Moc turistů zde ale nenajdete, létají sem většinou vědci z Mahé, aby navštívili blízkou Aldabru.

Vzhledem k tomu, že zde až do 80. let minulého století probíhala devastující těžba guána, na ostrově převládají holé skály a jeskyně, a je jen řídce pokryt rostoucí vegetací. Zajímavostí ale je místní druh ještěrky gecko, který žije pouze zde. A protože je ostrov dosti odloučený od okolního světa, kladou tu vajíčka mořské želvy.