Jste zde

Domů » Vnější skupiny

Ostrov Alphonse

Seychelly - ostrov Alphonse

Ostrov Alphonse patří ke stejnojmennému seychelskému souostroví v Indickém oceánu. Má rozlohu 1,74 km², včetně mořské laguny s moha rybami asi 8 km ² a žije zde necelých 100 obyvatel. Od hlavního ostrova Mahé je vzdálen více než 400 km, odkud sem doletíte letadlem zhruba za hodinu. Ostrov byl objeven 28. ledna 1730 rytířem Alphonsem de Pontevez, velitelem francouzské fregaty Le Lys, po kterém byl také pojmenován.
Ostrov trojúhelníkového tvaru je chráněn korálovým útesem a lemují ho písečné pláže. Je hustě zalesněn kokosovými palmami a byl proto původně využíván jako kokosová plantáž a také se zde těžilo hnojivo guáno. Kromě toho zde rostou datlovníky a banánovníky, stejně jako bavlníky a sisal, které zde byly v 19. století uměle vysázeny a nyní zde divoce rostou. Hnízdí zde různé druhy ptactva a žijí tu i mořské želvy.

Ostrov je ideální pro milovníky rybaření a potápění. Alphonse jako jeden z mála Vnějších ostrovů nabízí ubytování - v pětadvaceti luxusních bungalovech. Je zde také malé letiště, několikrát týdně sem přilétají spoje z Mahé.